Samtidigt som Amanda Kotaja förberedde sig för sin egen tävlingsresa till Tokyos paralympiska spel, startade internationella Paralympiska kommittén IPC den globala WeThe15-kampanjen. Vad tänker den färska paralympiska silvermedaljören om jämlikhet?

WeThe15-kampanjen fäster uppmärksamheten till de 15 procent av världens befolkning, som har någon slags funktionsnedsättning. Av hela världens befolkning betyder det alltså 1,2 miljarder personer och i Finland 700 000 personer. Det är en för stor andel för att ignorera i diskussioner och beslut om samhället. Amanda Kotaja är en av dem.

T54-klassens 100 meters rullstolsracings silvermedaljör i Tokyo, Amanda Kotaja, säger att jämlikhet betyder för henne att alla har samma möjlighet att leva, och hurudan man är eller varifrån man är borde inte påverka möjligheterna. Kotaja säger att inom idrott och sport syns jämlikhet varierande.

– Det syns bättre och tydligare hela tiden, men vi måste ännu också göra ljud för de rätter som vill ha och behöver så att alla skulle ha möjlighet idrotta och tävla inom den gren som man vill.

Kotaja tror att idrott och sport kan ha en roll främjande av jämlikhet i Finland.

– Idrott och sport är ett universellt fält, var rörelse är typ samma för alla, men alla gör det på sitt sätt. Det talar för sig själv. Idrott och sport är så synlig och bred del av vår vardag, så jag tror att med hjälp av dem kan vi få mycket till stånd.

 

 

– Jag var den enda rullstolsanvändade i min skola. Idrott är egentligen ett av de första ställen där jag fick vara med så att sig likadana som jag, och det var till en viss mån då jag förstod hur stor betydelse likhet har. Det är fint att någon är nära som på riktigt förstår din olikhet och har gått igenom liknande saker. Idrott är ännu också något stärkande – det visar till hela världen vad vi som paraidrottare kan göra.

65 % av personer med funktionsnedsättningar eller personer som behöver stöd skulle vilja röra på sig mera. Även om 65 % av finska idrottsföreningar ordnar verksamhet för personer med funktionsnedsättningar, finns det ändå många hinder som står i vägen för att börja en idrottslig hobby. De största är att hitta en passlig grupp.

Kotaja, som har länge hört till sin grens världselit, känner sig lyckligt lottad av att hon togs med, med öppet sinne till hennes idrottsförening. Hon hoppas att jämlikhet skulle utvecklas så, att alla skulle fundera på sina egna möjligheter att bemöta olikhet och ta med i sin verksamhet.

– Jag tror att idrottsföreningar är i nyckelposition i befrämjande av jämlikhet. Nu är det dags att föra ord till handling.

Amanda Kotaja är en 26 årig toppidrottare som har under sin karriär vunnit bland annat 3 VM-guld och 4 EM-guld. Hon representerar hennes hemkommuns Vampulan Urheilijat men bor i Helsingfors. Hon är också utbildad idrottsledare.

Finlands Paralympiska kommitté arbetar med befrämjande av jämlik idrottskultur och alla kan delta via donering till Paralympiska fonden. Paralympiska fonden skapar bland annat möjligheter för barn och unga med funktionsnedsättningar att börja sin stig inom idrott och hitta ett aktivare liv. Läs mer om vår historia.