Maailman arvokkain pelipaita

Urheilu-, järjestö- ja yritysmaailman toimijat kertovat ajatuksiaan yhdenvertaisuudesta ja liikunnan merkityksestä kansainvälisen WeThe15-kampanjan myötä. Lue ja katso tuoreimmat haastattelut!

Kansainvälisen WeThe15-kampanjan myötä nostamme esiin erilaisia näkemyksiä yhdenvertaisuudesta.

Mitä yhdenvertaisuus merkitsee vammaisille ja toimintarajoitteisille liikkujille ja urheilijoille, erilaisille Suomessa soveltavan liikunnan ja paraurheilun parissa työskenteleville tahoille tai yrityksille? Kuinka sitä voidaan edistää liikunnan ja urheilun avulla?

Kiljavan opistolla pyritään huomioimaan niin opiskelijat kuin luontomatkailun asiakkaat yksilöinä

Kiljavan opisto on Nurmijärvellä sijaitseva kansanopisto, joka kouluttaa yhdellä ammattilinjoistaan erä- ja luonto-oppaita. Yhtenä painopisteenä koulutuksessa on luontoyrittäjyys, jonka myötä opiskellaan luontomatkailun liiketoimintasuunnittelua ja tuotteistamista.

Mitä Kiljavan opiston luonto- ja eräopaskoulutuksessa merkitsee yhdenvertaisuus?

– Yksi tärkeä juttu on, että me pyrimme huomioimaan kaikki yksilöinä. Ollaan kaikki samassa veneessä ja tehdään sen mukaan, että kaikilla on hyvä olla, kertoo erä- ja luonto-opaskoulun opettaja Jouni Hämäläinen.

Miten opistolla kehitetään esteetöntä luontoliikuntaa, ja mitä tulevaisuudessa pitäisi tapahtua, että luontoliikunta olisi Suomessa aivan kaikille mahdollista?

Lue: WeThe15-verkosto – Kiljavan opistolla pyritään huomioimaan niin opiskelijat kuin luontomatkailun asiakkaat yksilöinä

 

 

Parataekwondon MM-mitalisti Matti Sairanen: Taekwondourheilijat 2011 -seuran treeneissä yritetään ymmärtää kaikkien tarpeita ja saada ne täytettyä

Parataekwondon nelinkertainen MM-mitalisti, paralumilautailijanakin tunnettu Matti Sairanen kertoo pohtineensa paljon kysymystä yhdenvertaisuuden merkityksestä nykyisin runsaasti kuultavan yhdenvertaisuuspuheen myötä.

– Minulle se meinaa ymmärrystä. Sitä, että me ymmärretään ihmisten taustaa, ihmisten tarpeet, ne asiat, mitkä toivat ihmisen hetkeen, missä me nyt ollaan. Vaikka yhdenvertaisuudesta puhutaan paljon vammaisryhmien suhteen, minun mielestäni sen pitäisi ylettyä ihan jokaiselle ihmiselle.

Miten Sairasen nykyinen urheiluseura Taekwondo 2011 suhtautuu erityisurheilijoihin, ja mitä kilpaurheilu on tähän mennessä tuonut hänen omaan elämäänsä?

Lue: WeThe15-urheilijat – Matti Sairanen: Taekwondotreeneissä yritetään ymmärtää kaikkien tarpeita ja saada ne täytettyä

 

 

Likesin johtavan asiantuntijan 4 keinoa edistää vammaisten henkilöiden liikkumista ja harrastamista

Aiemmin Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKESinä tunnettu, nykyinen Likes by Jamk edistää suomalaista liikuntaa ja liikkumista osana Jyväskylän ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikköä. Mitä yhdenvertaisuus merkitsee Likesin johtavan asiantuntijan Piritta Asuntan näkökulmasta?

– Yhdenvertaisuus merkitsee minulle tärkeää arvoa, jonka eteen haluan työskennellä. Haluan tutkia ja edistää ihmisten yhdenvertaisia liikkumisen mahdollisuuksia.

Miksi vammaisten ja liikuntarajoitteisten henkilöiden huomioiminen tutkimuksessa on tärkeää, miksi yhdenvertaiseen liikuntakulttuuriin on Suomessa vielä pitkä matka, ja mitä Asuntan mielestä pitäisi tehdä, että vammaiset ja toimintarajoitteiset lapset ja nuoret liikkuisivat ja harrastaisivat enemmän?

Lue: WeThe15-verkosto – Likesin johtavan asiantuntijan 4 keinoa edistää vammaisten henkilöiden liikkumista ja harrastamista

 

 

Suomen Paralympiakomitea tekee työtä yhdenvertaisen liikuntakulttuurin eteenpäin viemiseksi, ja jokainen voi osallistua työhön lahjoittamalla Paralympiarahastoon. Rahasto luo muun muassa mahdollisuuden vammaisille lapsille ja nuorille oman liikunnallisen polun ja aktiivisen elämäntavan löytämiseen. Lue lisää tarinastamme.

 

Lisää ajatuksia yhdenvertaisuudesta:

WeThe15: Mitä kaikkea yhdenvertaisuus voi olla suomalaisessa liikunnassa ja urheilussa, ja kuinka se toteutuu tällä hetkellä?

WeThe15: Kansallispuistoista kansainvälisiin pöytiin – Kuinka liikunnan ja urheilun yhdenvertaisuutta edistetään?

WeThe15: Mitä yhdenvertaisuus merkitsee? Urheilu-, järjestö- ja yritysmaailman toimijat kertovat ajatuksiaan

Sitran asiantuntija: Paralympiarahasto lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa