Maailman arvokkain pelipaita

Kansainvälisen WeThe15-kampanjan myötä nostamme esiin erilaisia näkemyksiä yhdenvertaisuudesta. Mitä yhdenvertaisuus merkitsee eri tahoille, ja kuinka sitä voidaan edistää liikunnan ja urheilun avulla? Katso, mitä ajatuksia on paraurheilijalla, liikunnan harrastajalla ja vammaisjärjestöjen sekä yritysten edustajilla!

 

Ratakelauksen paralympiamitalisti ja same-sex-kilpatanssija: urheiluseurat avainasemassa yhdenvertaisuuden edistämisessä

Tokion paralympialaisissa hopeaa ratakelauksen naisten T54-luokan 100 metrillä voittanut Amanda Kotaja uskoo, että liikunnalla ja urheilulla voi olla rooli yhdenvertaisuuden edistämisessä Suomessa.

– Liikunta ja urheilu ovat universaali kenttä, jossa liike on ikään kuin kaikille samanlaista, mutta kaikki toteuttavat sitä omalla tavallaan. Se puhuu puolestaan.

Lue: WeThe15-urheilijat – Amanda Kotaja: Liikunnalla ja urheilulla voidaan saada yhdenvertaisuudessa paljon aikaiseksi

 

 

Elinsiirron saaneelle kilpatanssijalle Krista Hannoselle yhdenvertaisuus tarkoittaa ensisijaisesti sitä, että kaikilla olisi mahdollisuus harrastaa ja osallistua muun muassa tapahtumiin.

– Harrastan itse same-sex-tanssia, ja olen mukana Sateenkaaritanssijat ry:n toiminnassa. Yhdistys haluaa luoda sateenkaareville ihmisille lisää harrastusmahdollisuuksia ja järjestää muun muassa tansseja ja tanssillisia tapahtumia.

Lue: WeThe15-urheilijat – Elinsiirron saanut tanssinharrastaja Krista Hannonen haluaa kaikille mahdollisuuden harrastaa

 

 

Järjestöissä tavoitellaan vammaisten henkilöiden näkyvyyttä ja toimijuutta kaikilla elämänalueilla – myös urheilumaailmassa

Näkövammaisten henkilöiden oikeuksia ajavassa Helsingin ja Uudenmaan näkövammaiset ry:ssa (HUN) yhdenvertaisuus kulkee sisäänrakennettuna sekä omassa toiminnassa että yhdistyksen tavoitteissa.

– Yhdenvertaisuuden edistäminen on kovaa työtä, mutta se työ kannattaa. Tulevaisuudessa vammaisilla henkilöillä ei ehkä toivottavasti ole näitä samoja ongelmia, mitä meillä on yhdenvertaisuuden kanssa, sanoo HUN:in hallituksen jäsen Anneli Iltanen.

Lue: WeThe15-verkosto – Helsingin ja Uudenmaan näkövammaiset ry: ”Yhdenvertaisuuden edistäminen on kovaa työtä, mutta se kannattaa”

 

 

Uudenmaan CP-yhdistyksessä yhdenvertaisuus on toiminnan ja tavoitteiden kulmakivi. Toiminnanjohtaja Sari Laiho korostaakin ihmisten oikeutta yhdenvertaisuuteen kaikilla elämän osa-alueilla, ja nostaa esiin tavoitteen edistää vammaisten henkilöiden näkyvyyttä ja toimijuutta myös urheilumaailmassa.

– Toive on, että olisi selkeää, että vammaiset ihmiset ovat aktiivisia toimijoita. Ollaan ja näytään erilaisilla paikoilla, mennään saleille, mennään kentille… Ollaan siellä aktiivisina urheilutoimijoina ja saadaan ajatus, että jokainen voi omilla resursseillaan ja lähtökohdillaan harrastaa urheilua. Sitä varten vain tarvitaan fasiliteetit kuntoon.

Lue: WeThe15-verkosto: Uudenmaan CP-yhdistys – ”Ihmisten pitää saada olla yhdenvertaisia kaikilla elämän osa-alueilla”

 

 

Yrityksissä yhdenvertaisuus on etenkin työnantajavastuuta, mutta ihmisten erilaiset taustat myös laajentavat omaa kuplaa

Organisaatioiden vastuullisuustekojen vaikutuksia digitaalisessa palvelussaan arvioivassa Planet Companyssa yhdenvertaisuus näkyy niin oman yrityksen sisällä kuin itse siellä tehtävän työn kautta.

– Yhdenvertaisuus merkitsee meille ennen kaikkea työnantajavastuuta. Koemme, että yhdenvertaisuus ei ole kestävässä kehityksessä toteutunut aikaisemmin parhaalla mahdollisella tavalla, start-upin toimitusjohtaja Jussi Korpikoski kertoo.

Lue: WeThe15-tukijoukot – Planet Companyssa yhdenvertaisuus merkitsee työnantajavastuuta, mutta myös kaikkien mahdollisuutta osallistua kestävään kehitykseen

 

 

Kansainvälisen huonekalu- ja sisustustavaraketju JYSKin Suomen maaosasto on yksi suomalaisen paraurheilun merkittävistä taloudellisista tukijoista. JYSKille yhdenvertaisuus on arvo, joka nähdään omassa toiminnassa läpileikkaavana aina asiakkaista henkilökuntaan.

– Sanotaan, että erilaisuus on rikkaus. Meillä on taustoiltaan hyvin erilaisia työntekijöitä töissä, ja meistä se on tärkeä asia, toteaa JYSK Suomen maajohtaja Tuomas Piirtola.

Lue: WeThe15-tukijoukot – JYSK: Erilaisuus on rikkaus

 

 

Myös Suomen suurimpiin asianajotoimistoihin kuuluva Borenius on jo pitkään tukenut suomalaista paraurheilua, ja on erikoisosaamisellaan edistänyt urheilijoiden yhdenvertaista kohtelua erilaisissa lainopillisissa tilanteissa.

– Ihmiset, joilla on erilainen tausta, tuovat erilaisia asioita ja elämänkokemuksia pöytään. Se rikastuttaa meidän kykyämme neuvoa asiakkaita ja laajentaa kuplaamme, toteaa Boreniuksen toimitusjohtaja Casper Herler.

Lue: WeThe15-tukijoukot – Borenius mukana WeThe15-väreissä

 

 

Suomen Paralympiakomitea tekee työtä yhdenvertaisen liikuntakulttuurin eteenpäin viemiseksi, ja jokainen voi osallistua työhön lahjoittamalla Paralympiarahastoon. Rahasto luo muun muassa mahdollisuuden vammaisille lapsille ja nuorille oman liikunnallisen polun ja aktiivisen elämäntavan löytämiseen. Lue lisää tarinastamme.

 

Lue lisää

Sitran asiantuntija: Paralympiarahasto lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa

Nimettömänä pysyttelevän säätiön lahjoitus mahdollistaa lasten ja nuorten Valtti-ohjelman Tampereella

Uusi Paralympiarahasto avaa kaikille väylän tukea paraurheilua ja yhdenvertaista liikuntakulttuuria