Maailman arvokkain pelipaita

Elokuun lopussa avattu Paralympiarahasto on Paralympiakomitealle yksi keino kantaa taloudellista vastuuta inkluusion lisäämisessä liikunta- ja urheilumaailmaan. Sitran asiantuntija vahvistaa rahaston avaamisen Paralympiakomitean tuoreimpana Planet Act -tekona.

Suomen Paralympiakomitea avasi elokuussa Tokion paralympialaisten aikaan uuden Paralympiarahaston, johon kerätään varoja yhdenvertaisen liikuntakulttuurin ja paraurheilumahdollisuuksien kehittämiseen Suomessa. Rahastoon voivat lahjoittaa kaikki asiasta kiinnostuneet, niin yksityishenkilöt kuin yritykset ja yhdistyksetkin.

Paralympiakomitean vastuullisuusohjelmaan kuuluu niin yhteiskunnallisen, ympäristö- kuin taloudellisen vastuun kantaminen. Vastuuta ei haluta kantaa vain kauniilla sanoilla, vaan toteuttaa konkreettisten tekojen kautta. Siksi kunkin tavoitteen eteen tehdyt teot annetaan arvioitavaksi yritysten ja yhdistysten vastuullisuustekoja mittaavan The Planet Companyn puolueettomalle asiantuntijaverkostolle.

Paralympiarahaston perustamisen vaikuttavuuden arvioi The Planet Companylle Sitran projektijohtaja, yritysvastuun alalla kokenut Markus Terho, joka on urallaan työskennellyt muun muassa Nokian globaalin kestävän kehityksen johtajana.

– Kansallisen varainhankinnan organisoiminen sitä varten, että vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia olla aktiivisia ja osallistua urheiluun parannetaan, lisää tasa-arvoa yhteiskunnassa, Terho toteaa arviossaan.

– Paralympiarahston kaksitahoinen fokus tukea sekä yksittäisiä liikkujia tai paraurheilijoita että esimerkiksi urheiluseuroja mahdollistaa joustavat ja erilaisiin tilanteisiin soveltuvat ratkaisut taloudellisen tuen kohdistamisessa.

Terho antaa Paralympiarahaston avaamiselle pisteitä etenkin sen innostavuudesta.

– Jotta voimme aidosti tuoda lisää liikuntamahdollisuuksia henkilöille, joilla on jokin vamma, ja sitä kautta avata yhä useammalle polun myös tavoitella menestystä paraurheilussa, meidän on autettava suomalaista liikunnan ja urheilun kenttää myös taloudellisesti, sanoo puolestaan Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen.

– Itse rahaston avaaminen ei vielä ole vaikuttavuudeltaan iso teko, mutta sen avulla on mahdollista vaikuttaa suomalaiseen liikuntakulttuuriin ja urheilumaailmaan suuresti pitkällä tähtäimellä. Haluamme itse tehdä, mitä pyydämme muita tekemään, ja lahjoitimme Paralympiarahastoon 200 000 euron suuruisen alkupääoman. Jatkossa me kaikki suomalaiset voimme yhdessä jakaa taloudellista vastuuta ja kehittää yhdenvertaista liikuntakulttuuria koko Suomen alueella, Juntunen jatkaa.

Paralympiarahasto avattiin 24.8., ja kahden ensimmäisen viikon aikana lahjoituksia kerättiin Paralympiakomitean alkupääoman lisäksi yhteensä 30 300 euroa. Lahjoituksia on saatu niin yrityksiltä kuin tekstiviestikampanjan kautta yksityishenkilöiltä.

The Planet Companyssa vastuullisuustekojaan arvioittavat yritykset ja yhdistykset voivat lisätä Paralympiarahastoon tehdyn lahjoituksen omaksi yhteistyöteokseen.

Kaikki Lahjoituskanavat ovat edelleenkin auki ja lahjoittaa voit TÄÄLTÄ.

Lahjoita tekstiviestillä lähettämällä viesti PARA10 numeroon 16499

Lahjoita tekstiviestillä lähettämällä viesti PARA10 numeroon 16499

Lue lisää:

  • Planet Companyn asiantuntija-arvio: Paralympiarahasto
  • Uusi Paralympiarahasto avaa kaikille väylän tukea paraurheilua ja yhdenvertaista liikuntakulttuuria
  • Planet Company vahvistaa Paralympiakomitean vastuullisuusteot
  • Paralympiarahastolle ensimmäinen merkittävä lahjoitus