Urheilu-, järjestö- ja yritysmaailman toimijat kertovat ajatuksiaan yhdenvertaisuudesta kansainvälisen WeThe15-kampanjan myötä. Lue uusimmat haastattelut!
Kansainvälisen WeThe15-kampanjan myötä nostamme esiin erilaisia näkemyksiä yhdenvertaisuudesta. Mitä yhdenvertaisuus merkitsee eri tahoille, ja kuinka sitä voidaan edistää liikunnan ja urheilun avulla?
Autismiyhdistys PAUT: Yhdenvertaiseen harrastamiseen ei kuulu poislähettämisen kulttuuri
Autismikirjoon kuuluvien lasten ja heidän perheidensä etuja Uudenmaan alueella valvovassa Autismiyhdistys PAUTissa on kiinnitetty huomiota esimerkiksi poislähettämisen kulttuuriin. Kulttuuri näkyy heidän työssään muun muassa siinä, ettei lapsi tai nuori eri haasteiden vuoksi pysty noudattamaan annettuja ohjeita harrastuksessa, ja siksi hänelle kerrotaan, ettei tämä harrastus sovi sinulle.
– Toivoisin, että jokainen voisi kokea kuuluvansa joukkoon. Että yhteiskunta – me kaikki – olisimme valmiita hyväksymään toisemme sellaisina kuin olemme, toteaa PAUTin projektipäällikkö Maarit Kuoppala.
Urheiluvaikuttaja Emma Terho edistää myös yhdenvertaisuutta kansainvälisissä pöydissä
Kaksinkertainen jääkiekon olympiamitalisti Emma Terho joutuu Kansainvälisen Olympiakomitean urheilijakomission puheenjohtajan roolissaan monella tasolla tekemisiin myös yhdenvertaisuusasioiden kanssa.
– Meillä on tärkeä rooli siinä, että nostamme viestiä yhdenvertaisuuden tärkeydestä kaikissa niissä pöydissä, joissa olemme mukana tekemässä päätöksiä, ja pidämme aihetta esillä. Tulevaisuudessa voisimme saada vielä laajemmin motivoitua tekijöitä tarjoamaan erilaisia erityisryhmille suunnattuja matalan kynnyksen harrastus- ja toimintamahdollisuuksia, Terho kertoo.
Liikuntakeskus Pajulahdessa pohditaan tilaratkaisujen lisäksi myös henkistä esteettömyyttä
Lahden Nastolassa sijaitseva Liikuntakeskus Pajulahti toimii Suomen Paralympiakomitean ja Olympiakomitean virallisena valmennuskeskuksena sekä toistaiseksi Suomen ainoana paraurheiluun keskittyvänä valmennuskeskuksena. Pajulahdessa onkin päädytty edelläkävijän rooliin edistämään yhdenvertaisuutta huippu-urheilun valmennus- ja kehitystyössä.
– Me lähdemme siitä, että urheilu ja liikunta on kaikille. Se on tarkoittanut jo yli ajan esimerkiksi ratkaisuja olosuhteita tehdessä – tehdään niistä kerralla esteettömiä. Se ei ole pelkästään sitä, että tilaratkaisut palvelevat Paralympic Training Centerin juttuja, vaan että tietynlainen henkinen esteettömyys on siinä mukana, kertoo Pajulahden valmennuskeskuksen johtaja Tero Kuorikoski.
Tammelan kunnan kansallispuistoissa luontoon pääsevät jo kaikenlaiset retkeilijät
Kanta-Hämeessä sijaitseva Tammelan kunta tunnetaan kahden kansallispuiston kotina, ja kunta on panostanut myös esteettömiin retkeilymahdollisuuksiin.
– Koska Tammelasta löytyy sekä Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistot, lähdimme työstämään ajatusta, että mitä jos täällä Etelä-Suomessa olisikin esteettömiä kansallispuistoja kaksi kappaletta. Siitä lähti nykyisen kokonaisuuden rakentaminen liikkeelle. On hienoa, että olemme pystyneet rakentamaan sellaisen infran, että tämä upea luonto, joka Tammelasta löytyy, on oikeasti kenen tahansa saavutettavissa, kertoo Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson.
Paraurheilutapahtumien järjestäjänä kouliintuneessa Kisakalliossa seurataan urheilun yhteiskunnallista kehitystä
Lohjalla sijaitsevassa Kisakalliossa toimii liikunta-alan ammattilaisia kouluttava urheiluopisto, ja Kisakallion puitteissa on jo pitkään järjestetty myös vammaisurheilun ja soveltavan liikunnan tapahtumia.
– Olemme pitkään seuranneet yhteiskunnallista kehitystä, mitä liikunnassa ja urheilussa ylipäätään tapahtuu, ja toteuttaneet oppilaitoksena sitä. Sitten meistä on sattumien kautta tullut erityisesti pyörätuolicurling-tapahtumien järjestäjä. Kun olemme järjestäneet vammaisurheilutapahtumia, henkilökuntamme on harjaantunut ja osaa toimia oikealla tavalla kaikenlaisten urheilijoiden ja yleisöjen suhteen, kertoo Kisakallion urheiluopiston rehtori Asko Härkönen.
Suomen Paralympiakomitea tekee työtä yhdenvertaisen liikuntakulttuurin eteenpäin viemiseksi, ja jokainen voi osallistua työhön lahjoittamalla Paralympiarahastoon. Rahasto luo muun muassa mahdollisuuden vammaisille lapsille ja nuorille oman liikunnallisen polun ja aktiivisen elämäntavan löytämiseen. Lue lisää tarinastamme.
Lue lisää:
WeThe15: Yhdenvertaista harrastamista, luontoelämyksiä ja ihmisoikeuksien turvaamista
WeThe15: Mahdollisuuksia, yksilöllisiä tarpeita ja käytännön toimia
Sitran asiantuntija: Paralympiarahasto lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa