WeThe15-kampanja kiinnittää huomion siihen 15 prosenttiin maailman väestöstä, jolla on jokin vamma, sekä heidän asemaansa yhteiskunnassa. Mitä yhdenvertaisuus merkitsee parataekwondon nelinkertaiselle MM-mitalistille ja paralympialumilautailijanakin tutuksi tulleelle Matti Sairaselle?
Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n aloittama WeThe15-kampanja kiinnittää huomion 15 prosenttiin maailman väestöstä, jolla on jokin vamma. Tämä maailmalla 1,2 miljardin ja Suomessa 700 000 ihmisen joukko on liian iso sivuutettavaksi esimerkiksi yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa, mutta silti niin tapahtuu edelleen usein.
Kampanjan myötä haluamme tuoda esiin erilaisia näkemyksiä yhdenvertaisuudesta. Mitä se merkitsee parataekwondon nelinkertaiselle MM-mitalistille Matti Sairaselle? Urheilija kertoo pohtineensa kysymystä paljon nykyisin runsaasti kuultavan yhdenvertaisuuspuheen myötä.
– Tämä on hyvä kysymys – minulle se meinaa ymmärrystä. Sitä, että me ymmärretään ihmisten taustaa, ihmisten tarpeet, ne asiat, mitkä toivat ihmisen hetkeen, missä me nyt ollaan. Vaikka yhdenvertaisuudesta puhutaan paljon vammaisryhmien suhteen, minun mielestäni sen pitäisi ylettyä ihan jokaiselle ihmiselle.
Taekwondon Sairanen aloitti jo ennen nuorena moottoripyöräonnettomuudessa tapahtunutta vammautumistaan, asuessaan Filippiineillä perheensä kanssa. Vammautumisen myötä harrastukseen tuli tauko, mutta palattuaan lajin pariin tarttui hän mahdollisuuteen tavoitella kilpaurheilijan uraa parataekwondon puolella.
Miten Sairasen nykyinen urheiluseura Taekwondo 2011 suhtautuu erityisurheilijoihin?
– No, olen itse ollut erityisurheilijana TU11:lla lähes alusta asti, mutta alkuvaiheessa olin ainut erityisurheilija. Olin siis vain ihan muiden keskellä siellä urheilemassa. Toki aina joskus täytyi huomioida erityistarpeeni tietyissä asioissa. Me yritetään vaan treeneissä ymmärtää kaikkien tarpeita ja saada kaikkien tarpeet täytettyä. Se toimii oikein tehokkaasti.
Taekwondon ohella Sairasesta tuli Suomen historian toinen paralympialaisissa kilpaillut paralumilautailija Pyeongchangissa 2018, ja paralympiaura jatkui Pekingin 2022 talvikisoissa. Nyt toiveena on mahdollisesti myös taekwondo-ottelijana kilpaileminen Pariisin 2024 kesäparalympialaisissa, sekä palaaminen lumilautailun paralympiarinteisiin Milano-Cortinassa 2026.
Urheilija sanookin kilpaurheilun tuoneen hänen elämäänsä tähän mennessä mielettömän paljon.
– Olen kehittynyt tosi paljon liikkuvuudessa, tasapainossa ja kehonhallinnassa, ja olen huomannut, että nämä kehitykset menevät myös mieleen. Tästä on puhuttu paljon, että kehon treenaaminen kehittää mielen samoja piirteitä. Se onkin kehittänyt kärsivällisyyttäni, keskittymiskykyäni ja ihan kaikkea yleisessä olemuksessani.
Itse kilpailulla tai siinä voittamisella ei kuitenkaan vaikuta olevan suurta sijaa Sairasen arvomaailmassa.
– Kilpaurheilu – se, että mennään ihan kisaamaan, se kyllä tuo tietynlaisen terän harjoitteluun ja eräänlaiseen pyrkimiseen. Mutta itse asiassa se kilpaosuus siinä ei tuo itsessään mitään.
Entä mitä pitäisi Sairasen mielestä tapahtua, että yhdenvertaisuus toteutuisi tulevaisuudessa paremmin?
– Meidän täytyy yhteiskuntana pohtia, mitkä toiminnot ja mitkä aktiviteetit tuottavat arvoa meidän yhteiskunnassa. Mitkä on ne asiat, joita meidän täytyy yksilöinä ja yhdessä kehittää, jotta me pystytään liikkumaan siihen suuntaan, mihin haluamme yhteiskuntana mennä?
Sairanen huomauttaa, että ihmiskuntana meillä on taipumus keksiä symboleja saavutuksillemme.
– Ne mitalit, ne ei ole se itse arvo, mitä me ollaan tuottamassa. Se on jossain muualla. Se on joskus vaikea nähdä, ja meidän täytyy löytää se uudestaan. Jos me se löydetään, me pystytään ymmärtämään toisiamme paremmin, ja meidän yhteiskunta kehittyy.
Matti Sairanen, 37, on nelinkertainen parataekwondon MM-mitalisti vuosilta 2010–2014, ja on kilpaillut myös paralumilautailijana kaksissa talviparalympialaisissa. Turussa syntynyt, nykyisin Espoossa asuva monitoimimies myös valmentaa sekä taekwondoa että lumilautailua, ja opettaa lisäksi parkouria ja sirkustaidetta. Kilpailu- ja opetushistoriaa monipuolisen urheilu-uran varrelta löytyy myös muun muassa skeittauksen parista.
Taekwondourheilijat 2011 ry on helsinkiläinen urheiluseura, joka perustettiin elokuussa 2011 tarjoamaan taekwondoa urheilulähtöisesti jo perusryhmistä alkaen. Toiminta aloitettiin viiden, taekwondon maajoukkuetoiminnassa urheilijoina tai valmentajina mukana olleen valmentajan voimin. Sittemmin TU11 on kasvanut lisensseillä mitattuna Suomen suurimmaksi taekwondoseuraksi, jonka riveistä löytyy useita kansainvälisen tason urheilijoita, 30 valmentajaa ja satoja harrastajia eri ikäluokissa.
Suomen Paralympiakomitea tekee työtä yhdenvertaisen liikuntakulttuurin eteenpäin viemiseksi, ja jokainen voi osallistua työhön lahjoittamalla Paralympiarahastoon. Rahasto luo muun muassa mahdollisuuden vammaisille lapsille ja nuorille oman liikunnallisen polun ja aktiivisen elämäntavan löytämiseen. Lue lisää tarinastamme.
Lisää ajatuksia yhdenvertaisuudesta:
Mitä yhdenvertaisuus merkitsee? Urheilu-, järjestö- ja yritysmaailman toimijat kertovat ajatuksiaan
Sitran asiantuntija: Paralympiarahasto lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa