Maailman arvokkain pelipaita

WeThe15-kampanja kiinnittää huomion siihen 15 prosenttiin maailman väestöstä, jolla on jokin vamma, sekä heidän asemaansa yhteiskunnassa. Mitä yhdenvertaisuus merkitsee jalkapalloseura FC Kasiysin toiminnassa?

Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n aloittama WeThe15-kampanja kiinnittää huomion siihen 15 prosenttiin maailman väestöstä, jolla on jokin vamma. Tämä maailmalla 1,2 miljardin ja Suomessa 700 000 ihmisen joukko on liian iso sivuutettavaksi esimerkiksi yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa, mutta silti niin tapahtuu edelleen usein.

Kampanjan myötä haluamme tuoda esiin erilaisia näkemyksiä yhdenvertaisuudesta sekä ajatuksia sen edistämisestä etenkin liikunnan ja urheilun osalta. Mitä yhdenvertaisuus merkitsee jalkapalloseura FC Kasiysille, joka on auttanut erityistä tukea tarvitsevia lapsia ja nuoria löytämään liikuntaharrastuksia Suomen Paralympiakomitean Valtti-ohjelmassa?

– Yhdenvertaisuus tarkoittaa FC Kasiysille oikeastaan ihan sitä meidän perustoimintaa, eli jalkapallotreenejä ja jalkapallopelejä. Haluamme, että sekä kentällä että sen ulkopuolella näkyy, että joka ikinen on meille tervetullut, joka ikinen voi olla oma itsensä, on hänellä minkälaiset lähtökohdat tahansa, kertoo seuran junioripäällikkö Jimi Mikkola.

Seurassa onkin jo mukana paljon erilaisia liikkujia.

– On liikkujia, joilla on motorisia haasteita, ja liikkujia, joilla saattaa olla haasteita kognitiivisissa asioissa. Joka ikinen haaste on myös ehkä vahvuus, ja kun pannaan vahvuudet yhteen, niin meillä on sen jälkeen joukkue.

 

 

Harrastusmahdollisuuksia erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille etsivään Valtti-ohjelmaan FC Kasiysi lähti mukaan, kun halusi tukea tärkeäksi kokemaansa toimintaa.

– Haluamme olla mukana tukemassa näiden lasten ja nuorten harrastusten löytämistä, ja haluamme, että nämäkin kaikki, jotka täällä ovat nyt käyneet kokeilemassa treeneissämme, löytäisivät itselleen paikan, missä saa elämyksiä ja kavereita, ja missä he oppivat.

Minkä viestin FC Kasiysi haluaisi lähettää muille suomalaisille urheiluseuroille?

– Joka ikisen seuran kannattaa lähteä mukaan ainakin Valtti-ohjelmaan. Vaikka ei vielä ihan tietäisi, mitä se tarkoittaa, niin mukaan vaan kokeilemaan – tekemällä oppii. Nämä ovat hauskoja ohjelmia, joissa oppii myös muita, seuran perusarkeen liittyviä asioita, kun lähtee uusia juttuja kokeilemaan.

Valtti-ohjelman kautta FC Kasiysi on mukana edistämässä suomalaisen liikunnan ja urheilun yhdenvertaisuutta, ja haluaa olla työssä mukana myös tulevaisuudessa. Myös jokainen muu suomalaisseura voi osallistua paremman tulevaisuuden rakentamiseen.

– Yhdenvertaisuuden pitäisi vielä kehittyä, ja se lähtee ihan joka ikisestä meistä itsestämme. Lähde ihmeessä mukaan, ihan arkipäivässä. Mieti, miten sinä voisit ehkä auttaa naapuria. Mieti, miten voisit tehdä vieruskaverin päivästä vähän paremman, tai ehkä ihan vain vähän vähemmän haastavamman.

 

FC Kasiysi Espoo ry on yli tuhannen jäsenen aktiivinen, kannustava ja kehittyvä jalkapallon erikoisseura. Seuran tavoitteena on tarjota hyvä harrastusympäristö nuorille jalkapalloilijoille ja heidän vanhemmilleen. Suurin osa Kasiysin toiminnasta tapahtuu Espoossa, Turunväylän, Kehä III:n ja Vihdintien välisellä alueella.

Suomen Paralympiakomitea tekee työtä yhdenvertaisen liikuntakulttuurin eteenpäin viemiseksi, ja jokainen voi osallistua työhön lahjoittamalla Paralympiarahastoon. Rahasto luo muun muassa mahdollisuuden vammaisille lapsille ja nuorille oman liikunnallisen polun ja aktiivisen elämäntavan löytämiseen. Lue lisää tarinastamme.

 

Lisää ajatuksia yhdenvertaisuudesta:

WeThe15-verkosto – Likesin johtavan asiantuntijan 4 keinoa edistää vammaisten henkilöiden liikkumista ja harrastamista

WeThe15-urheilijat – Matti Sairanen: Taekwondotreeneissä yritetään ymmärtää kaikkien tarpeita ja saada ne täytettyä

WeThe15-verkosto – Kiljavan opistolla pyritään huomioimaan niin opiskelijat kuin luontomatkailun asiakkaat yksilöinä

WeThe15: Mitä kaikkea yhdenvertaisuus voi olla suomalaisessa liikunnassa ja urheilussa, ja kuinka se toteutuu tällä hetkellä?

Sitran asiantuntija: Paralympiarahasto lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa