Maailman arvokkain pelipaita

Ratakelaaja Leo-Pekka Tähti kirjoitti 13-vuotiaana kirjeen, jossa hän haki tukea paraurheiluharrastukseensa. Tuki myönnettiin ja yksi Suomen menestyksekkäimmistä urheilu-urista sai alkunsa. Leo-Pekka Tähden ja Paralympiakomitean pitkäaikaisena tukijana Toyota haluaa tuoda samat mahdollisuudet myös seuraavalle sukupolvelle, sillä oikea-aikainen tuki voi muuttaa kaiken.

Suomessa on pysyvästi liikkumis- ja toimintarajoitteisia henkilöitä yli 700 000, mikä on noin 15 % koko väestöstä. Vammaisurheilun mahdollisuudet eivät kuitenkaan ole tasavertaiset vammattomiin nähden. Erityisesti vaikeammin vammautuneilla tuen puute on isoin pullonkaula – ei ole taloudellisia, eikä muitakaan resursseja, jotta säännöllinen, matalan kynnyksen harrastaminen olisi mahdollista.

Paralympiakomitean Lauri Jaakkola: Yhdenvertaisen aseman tavoittelussa riittää matkaa

– Meidän nuorille, uransa alussa oleville paraurheilijoille ei ole tukimuotoa, kertoo Lauri Jaakkola, Paralympiakomitean viestintäpäällikkö.

– Harrastusmahdollisuuksien kirjo on toimintarajoitteisille henkilöille rajallinen. Pienillä paikkakunnilla tarjontaa ei välttämättä ole ja suuremmissakin kaupungeissa paraurheilua tarjoavia seuroja voi olla harvassa, jolloin matka harrastuspaikalle voi olla varsin pitkä. Osa tarvitsee kuljetusapua harjoituksiin, osa paraurheilussa käytettäviä erikoisvälineitä. Ne ovat asioita, jotka tuovat lisäkustannuksia ja -vaivannäköä vammattomiin harrastajiin verrattuna.

– Paraurheilua arvostetaan Suomessa koko ajan enemmän, mutta taloudellisessa tuessa se ei vielä näy. Yhdenvertaisen aseman tavoittelussa riittää vielä tekemistä, Lauri Jaakkola summaa.

– Erityisesti nuorilla tulisi olla samankaltaiset mahdollisuudet kuin vammattomilla vertaisillaan. Tämä on ehdottoman tärkeää myös mielen hyvinvoinnin kannalta. Yhteiskunnan tasolla on olennaista, että näemme, opimme ja ymmärrämme erilaisuutta – näin olemme yhteisönä parempia.

Leo-Pekka Tähti: Oikea-aikainen tuki on äärimmäisen tärkeää

Toyota on ollut useamman vuoden ajan ratakelaaja Leo-Pekka Tähden pääyhteistyökumppani ja oli itsestäänselvää, että Tähti lähtisi mukaan Toyotan vetämään tukikampanjaan.

– Enpä olisi uskonut, että se 13-vuotiaana kirjoitettu kirjeeni veisi näin pitkälle ja että sitä pystyttäisiin hyödyntämään näin hienosti, Tähti toteaa.

Tukikampanjan keskiössä on tarina nuoresta Leo-Pekka Tähdestä, joka haki tukea paraurheilun harrastamiseen käsinkirjoitetulla kirjeellään.

– Haimme ja saimme taloudellista tukea nimenomaan matkakuluihin, mikä oli todella tärkeää ja mahdollisti kuljetuksen toiselle paikkakunnalle. Voi olla, että ilman tukea harrastaminen olisi jäänyt siihen, Tähti toteaa.

Leo-Pekka Tähden mukaan oikea-aikainen tuki on äärimmäisen tärkeää, kun ollaan nuoria urheilijan alkuja. Paraurheilun puolella välineillä on iso merkitys ja kun ikää tulee lisää, urheilu muuttuu vakavammaksi ja se vie rahaa.

– Paraurheilu on mennyt eteenpäin ja nykyajan urheilijoilla on paremmat edellytykset kuin itselläni 30 vuotta sitten. Mutta työsarkaakin on – sekä lajien parissa työskenteleviä että itse urheilijoita tarvittaisiin enemmän. Ruohonjuuritason työhön tulisi satsata, jotta menestyjiä saataisiin lisää myös jatkossa.

Tukikampanjan ympärille kuvattiin Leo-Pekan tähdittämä video uudistetun Olympiastadionin upeissa puitteissa.

– Videon kuvauksista jäi todella hieno fiilis – hätkähdytti nähdä niin paljon upeita nuoria paraurheilijoita puhaltamassa yhteen hiileen, Leo-Pekka Tähti kertoo.

– Oli koskettavaa keskustella lasten, nuorten ja heidän vanhempiensa kanssa ja kuulla, kuinka isossa roolissa oma tarinani näiden nuorten elämässä on ollut. Arvostus tuntui tosi hyvältä ja kuvauspäivä oli itselleni ikimuistoinen kokemus.

Toyotan Mikko Kekäläinen: Haluamme rakentaa maailmaa, jossa jokaisella on yhdenvertainen mahdollisuus liikkua

Toyotan ja Suomen Paralympiakomitean yhteistyö alkoi vuonna 2017. Tausta-ajatuksena oli liikkumisen tukeminen mahdollisimman laajasti. Yhteistyöllä on haluttu kasvattaa tietoisuutta siitä, että jokainen voi liikkua omalla, itselleen sopivimmalla tavallaan.

Monien muiden yritysvastuullisuustekojen ohella Toyota haluaa Paralympiarahastoon tehdyn lahjoituksen avulla kannustaa ihmisiä hakemaan tukea paraurheiluun. Omalla esimerkillään Toyota haluaa myös inspiroida muita lähtemään tukijoukkoihin mukaan.

Jokainen liikkuu tavallaan, ja jokainen voi myös auttaa tavallaan.

– Me Toyotalla haluamme rakentaa maailmaa, jossa jokaisella on yhdenvertainen mahdollisuus liikkua, kertoo Mikko Kekäläinen, johtaja, Toyota Auto Finland Oy.

– On ollut ilo ja kunnia olla mukana auttamassa paraurheilijoita. Tavoitteemme on tarjota liikkumisen vapaus kaikille, sillä näemme, että liikkuminen on jokaisen perusoikeus. Haluamme lahjoitusten avulla tukea ja mahdollistaa juuri heidän liikkumistaan, jotka kenties eniten tukea kaipaavat.

– Paraurheilijoiden tukeminen on osa laajempaa Beyond Zero -ajatustamme, joka kuvastaa tapaamme toimia nyt ja kohti tulevaa. Autoilun ja vapaan liikkuvuuden kehityksen ei tule pysähtyä nollapäästöihin, vaan viedä koko ajan ihmisiä kohti parempaa elämänlaatua, inspiroivaa yksilöllisyyttä ja elämyksellistä arkea. Sen tukena voi olla auto tai tukiväline tai palvelu, jonka avulla ihmiset saavat liikkua silloin kun haluavat, sinne minne haluavat. Uskomme, että kaikki on mahdollista, kunhan ihmiset vain ovat vapaita liikkumaan.

 

TUTUSTU TOYOTAN KAMPANJAAN JA HAE PARA-STIPENDIÄ TÄÄLTÄ

 

Lue lisää:

Para-stipendit urallaan eteenpäin pyrkiville urheilijoille ja liikunnan harrastajille jaossa – hae 500–2000 euron arvoista stipendiä 31.1. mennessä

WeThe15-tukijoukot – Toyota haluaa mahdollistaa liikkumisen koko ihmiskunnalle

Vuoden 2022 Para-stipendit 68 urheilijalle

Sitran asiantuntija: Paralympiarahasto lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa

Yritys, etsitkö vastuullisuusohjelmaasi sosiaalisen vastuun tekoja, tai jouluksi aineettomia lahjavaihtoehtoja?