Maailman arvokkain pelipaita

Lahjoittamalla Paralympiarahastoon voit vaikuttaa siihen, että yhä useampi vammainen, elinsiirron saanut tai liikuntaan tukea tarvitseva suomalainen saa mahdollisuuksia liikkua, urheilla ja kilpailla. Lähestyvän joulun kunniaksi esittelemme muutamia niistä urheilijoista, jotka kuluvan vuoden aikana ovat jo saaneet tukea Paralympiarahastosta.

Paralympiarahastoon kerätyistä lahjoituksista pystyttiin vuoden 2022 alussa jakamaan yhteensä 25 000 € Para-stipendeinä 68 urheilijalle.

Stipendin saaneiden joukossa on jalasjärveläinen Veera Luhtanen.

17-vuotias Luhtanen tunnetaan sekä rytmisenä voimistelijana, alppihiihtäjänä että yleisurheilijana, ja onpa hän kilpaillut nuorten kisoissa uinnissakin, jota on harrastanut vauvasta lähtien.

Hän on kerryttänyt ahkerasti palkintokaappiaan osallistumalla esimerkiksi Special Olympics -urheilun kansainvälisinä päätapahtumina järjestettäviin maailmankisoihin sekä down-urheilijoiden kilpailuihin.

Vuonna 2019 Luhtanen pääsi Leicesterissä järjestetyissä down-urheilijoiden avoimissa rytmisen voimistelun Iso-Britannian mestaruuskilpailuissa nauttimaan matolla esiintymisestä, mikä näkyi myös suorituksissa: junioreiden sarjassa tuli neljä mestaruutta, niin keiloilla, nauhalla, vanteella kuin narullakin.

Tällä hetkellä Veera valmistautuu jälleen lähtemään osana Suomen Sisujengin voimistelujoukkuetta ensi kesänä Berliinissä kilpailtaviin vuoden 2023 kesämaailmankisoihin.

Luhtasen vuoden 2022 alussa saama Para-stipendi tuli kuitenkin tällä kertaa hänen kesäisin harrastamaansa oheislajiin yleisurheiluun, tarkemmin tämän kesän down-urheilijoiden MM-kisojen matka- ja kilpailukulujen rahoittamiseen.

Tšekin Mlada Boleslavissa järjestettyjen MM-kisojen naisten T21-luokassa yleisurheilussa Jalasjärven Jalasta edustava Luhtanen jäi 100 metrillä alkueriin, hyppäsi pituudessa sijalle 14 ja työnsi kuulaa sijalle 11. Naisten keihäässä hän heitti 9,64 metriä ja sijoittui kahdeksanneksi.

Loppuvuodesta Veera nähtiin yleisurheilemassa ja uimassa myös Jyväskylän Para Junior Games -kisoissa. Kisat ovat tänä vuonna uudistuneet nimeltään ja lajivalikoimaltaan, mutta Luhtanen on kokenut kävijä jo niiden edeltäjissä, 1980-luvulta asti järjestetyissä Junior Games -kisoissa.

Laskettelu sen sijaan on koko perheen yhteinen harrastus, mutta siinäkin Veeralle on kertynyt myös kilpailukokemusta Special Olympics -mittelöistä, ja hänet oli valittu alppihiihtäjäksi myös keväällä peruuntuneisiin Kazanin talvimaailmankisoihin.

Äiti Katja Luhtanen on kiitellyt, että vanhemmille Veeran urheileminen on antanut uskoa ja luottamusta oman lapsen pärjäämiseen kehitysvammasta huolimatta.

– Veeralle urheileminen on tuonut onnistumisen elämyksiä, omatoimisuutta ja kykyä selviytyä erilaisista tilanteista sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta ja jopa idoleita vertaisistaan. Urheilu ja esiintyminen ovat tuoneet Veeralle rohkeutta ja hyvää itsetuntoa, Katja Luhtanen luetteli muutama vuosi sitten Junior Games -kisojen yhteydessä.

Rytmistä voimistelua tosissaan Seinäjoen Voimistelijoissa treenaavalla Luhtasella on toistaiseksi riittänyt edelleen aikaa myös yleisurheilulle, alppihiihdolle ja uinnille, vaikka Special Olympics -urheilun taso onkin muun paraurheilun tavoin entisestään kiristynyt viime vuosina.

Ykköslajin asema ei kuitenkaan ole päässyt Veeralla horjumaan:

– Edelleen ykkösenä pysyy voimistelu, 17-vuotias lausui varmana nyt tämän vuoden Para Junior Games -kisoissa jo kokeneen urheilijan rutiinilla haastattelua antaessaan.

 

Auta antamaan suomalaisille paraurheilijoille sekä erityistä tukea tarvitseville harrastajille lisää mahdollisuuksia liikkua, urheilla ja kilpailla.

Lahjoita Paralympiarahastoon

 

Urheilija, hae nyt Para-stipendiä vuodelle 2023!

 

Kuva: Kiia Hänninen

 

Lue lisää:

Suomalaiskolmikko mukana down-urheilijoiden rytmisen voimistelun kisoissa Leicesterissä

Suomalaisilla neljän mitalin avauspäivä down-urheilijoiden MM-yleisurheilussa

Veeti Mustalahti ponnisti viimeisellään down-urheilijoiden pituuden maailmanmestariksi

Vuoden 2022 Para-stipendit 68 urheilijalle

Sitran asiantuntija: Paralympiarahasto lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa

Yritys, etsitkö vastuullisuusohjelmaasi sosiaalisen vastuun tekoja, tai jouluksi aineettomia lahjavaihtoehtoja?