Maailman arvokkain pelipaita

Lahjoittamalla Paralympiarahastoon voit vaikuttaa siihen, että yhä useampi vammainen, elinsiirron saanut tai liikuntaan tukea tarvitseva suomalainen saa mahdollisuuksia liikkua, urheilla ja kilpailla. Lähestyvän joulun kunniaksi esittelemme muutamia niistä urheilijoista, jotka kuluvan vuoden aikana ovat jo saaneet tukea Paralympiarahastosta.

Paralympiarahastoon kerätyistä lahjoituksista pystyttiin vuoden 2022 alussa jakamaan yhteensä 25 000 € Para-stipendeinä 68 urheilijalle.

Stipendin saaneiden joukossa on turkulainen keilaaja Elmeri Haukikari.

20-vuotias Elmeri rakastui lajiinsa ensikokeilulla. Hän oli harrastanut aiemmin salibandya ja jalkapalloa, mutta mennessään luokkakavereidensa kanssa keilaamaan peruskoulun kuudennen luokan liikuntapäivässä ei hän ollut vielä koskaan kokeillut keilailua. Kipinä iski heti ja muut lajit jäivät.

– Keilaamisessa motivoivaa on oma kehittyminen. Kilpailuissa saa tavata oman lajinsa huippuja. Kilpailuja kiertäessä pääsee näkemään uusia keilahalleja, ja samalla on syntynyt laaja verkosto kavereita eri puolilta Suomea, Elmeri sanoo.

Elmeri suhtautuu keilailuun intohimoisesti ja analyyttisesti:

– Kaadot tuntuvat hyviltä. Mutta kaatoakin pitää arvioida, sillä se ei aina ole täydellinen, hän jatkaa.

Koulun keilailukokeilun jälkeen Elmeri perheineen katsoi kotiseudulta sopivan keilaseuran. TPS Keilaajissa on oma soveltavan keilailun ryhmänsä, joten se oli toimiva ratkaisu.

Netistä löytyi tietoa parakeilailun kansallisesta kilpailusarjasta Parakeilacupista, jota Elmeri alkoi kiertää syksyllä 2019.

Nykyään hän on parakeilailussa kansallista parhaimmistoa, ja on pärjännyt mallikkaasti myös vammattomien keilailussa alle 23-vuotiaiden sarjassa. Syksyn 2019 jälkeen haaviin on kertynyt 4 Suomen mestaruutta, 1 SM-hopea ja 1 SM-pronssi sekä lukuisia voittoja ja palkintosijoituksia Parakeilacupin osakilpailuissa.

Tänä vuonna Elmeri on ottanut askeleen myös kansainväliselle tasolle. Toukokuussa oli ohjelmassa kaksi kehitysvammaisten urheilijoiden Special Olympics -kilpailutapahtumaa peräjälkeen: Special Olympics Invitational Games Maltalla ja Special Olympics Sports Festival Tanskassa.

Maltalta kotiin tuli pronssia singlekilpailusta ja hopeaa joukkuekilpailusta Tuomo Kukkohovin, Oskari Hoppulan ja Ukko Törmäsen kanssa. Tanskassa Elmeri päätyi kovatasoiseen divisioonaan. Hän keilasi hyvin, mutta sijoitus oli katkera neljäs, kolmeen sarjaan heitetyllä tuloksella 475.

Kiireisen vuoden kilpailu- ja leirikuluihin tavoitteellinen Elmeri haki ja sai Paralympiarahaston stipendin alkuvuodesta 2022. Viime syksystä alkaen Elmeri on harjoitellut myös osana Turun Seudun Urheiluakatemian uutta paraurheiluryhmää.

– Harjoittelen kaksi kertaa viikossa Urheiluakatemiassa parayleisurheilijoiden kanssa kuntosalilla ja yleisurheilua parantaakseni fysiikkaa, lihaskuntoa ja motoriikkaa. Kahden käden tekniikalla keilatessa lihaskunnon merkitys korostuu.

Vuonna 2023 järjestetään kehitysvammaisten urheilun suurin tapahtuma, Special Olympics -kesämaailmankisat Berliinissä, ja Elmeri on mukana Suomesta kisoihin lähtevässä 65 urheilijan Sisujengissä.

– Tavoitteeni on tulla parhaaksi parakeilailussa ja pärjätä myös vammattomien puolella kansallisella tasolla, Elmeri toteaa.

 

Auta antamaan suomalaisille paraurheilijoille sekä erityistä tukea tarvitseville harrastajille lisää mahdollisuuksia liikkua, urheilla ja kilpailla.

Lahjoita Paralympiarahastoon

 

Lue lisää:

”Huomasin seisovani palkintopallin keskimmäisellä paikalla” – Maltan Special Olympics -kisat päättyivät iloisissa suomalaistunnelmissa

Mitaleja, riemua, tunnelmaa… ja pieni itkukin kuuluu asiaan – Tanskan Special Olympics -kisoissa oli kaikkea

Para-stipendi 68 urheilijalle

Tulevaisuuden tähdet starttasivat matkan kohti paraurheilun huippua vuoden ensimmäisellä leirillä Pajulahdessa

Sitran asiantuntija: Paralympiarahasto lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa