Maailman arvokkain pelipaita

Lahjoittamalla Paralympiarahastoon voit vaikuttaa siihen, että yhä useampi vammainen, elinsiirron saanut tai liikuntaan tukea tarvitseva suomalainen saa mahdollisuuksia liikkua, urheilla ja kilpailla. Lähestyvän joulun kunniaksi esittelemme muutamia niistä urheilijoista, jotka kuluvan vuoden aikana ovat jo saaneet tukea Paralympiarahastosta.

Paralympiarahastoon kerätyistä lahjoituksista pystyttiin vuoden 2022 alussa jakamaan yhteensä 25 000 € Para-stipendeinä 68 urheilijalle.

Stipendin saaneiden joukossa on oululainen miekkailija Riikka Kähkönen.

28-vuotias Kähkönen on tällä haavaa ainoa suomalainen pyörätuolimiekkailija, joka kiertää aktiivisesti kansainvälisissä kisoissa.

Maailmalla Kähkönen haluaa kiertää ennen kaikkea siksi, jotta pääsisi miekkailemaan kilpaa. Suomessa se ei käytännössä tällä hetkellä onnistu, koska lajin harrastajia ei ole riittävästi.

– Vuosittain pyritään saamaan yksi pyörätuolimiekkailukisa aikaiseksi, mutta siihenkin on ehkä neljä osallistujaa ja siinä on miehiä ja naisia sekä eri kategorioiden miekkailijoita samassa, joten se ei ole niin kauhean mielekästä, Kähkönen kertoo.

Vaikka harrastajia tällä hetkellä on vähän, on harrastusmahdollisuuksia lajin kokoon nähden kuitenkin kohtuullisesti. Kähkösen edustaman Oulun Miekkailuseuran lisäksi toimintaa on lappeenrantalaisessa Saimaan Säilissä, Tampereen Kalpaveljissä ja Espoon Miekkailuseurassa. Lisäksi Kähkönen arvelee ainakin Turussa olevan mahdollisuus harrastaa.

– Ja mihin tahansa miekkailuseuraan voi olla yhteydessä ja kysyä. Pyörätuolimiekkailun järjestäminen ei lopulta vaadi seuralta valtavasti, Kähkönen toteaa.

Kähkösellä itsellään on kilpailumittojen mukainen, miekkailuun suunniteltu pyörätuoli, ja Oulun Miekkailuseurasta löytyy teline, johon pyörätuolit miekkailtaessa kiinnitetään. Vähemmälläkin pääsee alkuun.

– Omalla arkipyörätuolilla pärjää pitkälle ja pyörätuolit voi kiinnittää liinoilla lattiaan, joten telinekään ei ole pakollinen, Kähkönen sanoo.

Kähkönen itse löysi lajin noin kymmenisen vuotta sitten, kun lääkärit olivat skolioosileikkauksen jäljiltä antaneet hänelle luvan alkaa liikkua ja harrastaa. Hän sattui kokeilutapahtumassa paikalle juuri silloin, kun Oulun Miekkailuseura esitteli pyörätuolimiekkailua ja innostui lajista.

– Ajattelin, että harrastus voi olla periaatteessa mikä vain, kunhan se ei ole sellaista, joka toistuu joka päivä samanlaisena. Miekkailu on hyvää treeniä sekä mielelle että keholle.

Kansainvälisen kisauransa hän aloitti vuonna 2017 nuorten kisoista, jotka järjestettiin Hollannin Stadskanaalissa. Ensimmäiset yleisen sarjan kansainväliset kisat olivat ohjelmassa Pisassa vuonna 2018. Pisaan hän on palannut usein, muun muassa loppuvuodesta 2021 maailmancupin kisaan.

Kähkösen kisaaminen usein juuri Pisassa ei ole sattumaa, sillä sieltä löytyy Oulun Miekkailuseuran ystäväseura. Kun kontaktit ovat kunnossa, on Kähkösellä ollut kätevää yhdistää kisareissuun mm. leireilemistä paikallisten miekkailijoiden kanssa.

Alkuvuodesta 2022 Kähkönen haki ja sai Paralympiarahastosta stipendin kattaakseen harjoitus- ja kilpailukuluja. Vuodelle tähtäimessä olivat muun muassa EM-kisat Puolan Varsovassa marras–joulukuun taitteessa. Kisoissa Riikan sijoitukset olivat säilällä 18:s, kalpalla 21:s ja floretilla 14:s.

Euroopan taso lajissa onkin kivenkova, ja vaikka vuoden 2024 Pariisin paralympialaisiin pyrkiminen on Kähkösellä ainakin vakavasti harkinnassa, helppo ei tie tule olemaan ensimmäiseksi suomalaiseksi paralympiamiekkailijaksi.

Paralympialajina pyörätuolimiekkailu on yksi alkuperäisistä, jo Rooman ensimmäisissä paralympialaisissa vuonna 1960 mukana olleista lajeista.

 

Auta antamaan suomalaisille paraurheilijoille sekä erityistä tukea tarvitseville harrastajille lisää mahdollisuuksia liikkua, urheilla ja kilpailla.

Lahjoita Paralympiarahastoon

 

Lue lisää:

Riikka Kähkönen on suomalaisen pyörätuolimiekkailun uranuurtaja

Para-stipendi 68 urheilijalle

Tulevaisuuden tähdet starttasivat matkan kohti paraurheilun huippua vuoden ensimmäisellä leirillä Pajulahdessa

Sitran asiantuntija: Paralympiarahasto lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa