Maailman arvokkain pelipaita

Lahjoittamalla Paralympiarahastoon voit vaikuttaa siihen, että yhä useampi vammainen, elinsiirron saanut tai liikuntaan tukea tarvitseva suomalainen saa mahdollisuuksia liikkua, urheilla ja kilpailla. Lähestyvän joulun kunniaksi esittelemme muutamia niistä urheilijoista, jotka kuluvan vuoden aikana ovat jo saaneet tukea Paralympiarahastosta.

Paralympiarahastoon kerätyistä lahjoituksista pystyttiin vuoden 2022 alussa jakamaan yhteensä 25 000 € Para-stipendeinä 68 urheilijalle.

Stipendin saaneiden joukossa on triathlonisti Leo Rawstorne.

Alkujaan somerolainen, sittemmin helsinkiläistynyt Rawstorne on juossut ja pyöräillyt paljon pikkupojasta asti.

– Asuimme maalla ihan keskellä metsää, Leo kertoo.

Vuonna 2021 Leon isä, englantilainen Henry Rawstorne sai ajatuksen, että triathlon voisi sopia hänen pojalleen. Isä-Henry otti yhteyden Special Olympics -triathlonvalmentaja Erwin Borremansiin, eikä aikaakaan, kun Leo oli jo lähtöviivalla Vantaan Kuusijärvellä.

– Kuulin päivää ennen, että olen menossa tekemään triathlonin ja vasta kisan jälkeen sain kuulla, että ne olivat SM-kisat. Onneksi oli huono sää ja uintiosuutta ei ollut, se oli minulle pelastus, on Leo muistellut.

– Halusin tehdä triathlonin, koska jostain syystä tykkään tehdä asioita, jotka ovat aluksi vaikeita. Olen ollut huono uimaan, mutta viime vuosina sitäkin on harjoiteltu.

Triathloninnostuksen herättämisessä valmentaja Borremansin vaikutus on ollut iso. Belgialaistaustainen Borremans pystyy valovoimaisella persoonallaan innostamaan vaikeampiakin tapauksia, ja Leo oli helposti innostettavissa.

– Arvostan Erwinissä hänen positiivisuuttaan ja arvojaan. Hänelle tärkeintä on nähdä, että kaikki ovat iloisia siinä mitä tekevät, Leo kiittelee.

Rawstornella on synnynnäinen aivovamma, joka vaikuttaa muun muassa hänen lähimuistiinsa ja motoriikkaansa. Yksi vaikeista asioista, jonka Rawstorne on päättäväisesti opetellut, on kitaransoitto.

– Kitaran oppiminen on ollut minulle vaikeaa, mutta olen kadottanut itseni siihen. Haluan tehdä sitä koko ajan. Olen sellainen, että jos innostun jostakin, niin innostun sitten todella, Leo toteaa.

Alkuvuodesta 2022 lupaava nuori haki ja sai triathlonuransa edistämiseen stipendin Paralympiarahastosta, ja toukokuussa matka vei ensimmäisiin kansainvälisiin kisoihin, Slovakian Samorinissa kansainvälisen The Championship -triathlonkilpailun yhteydessä järjestettyyn Special Olympics Euroopan triathlonkilpailuun.

– Slovakian kisa on minulle ensimmäinen, jossa on myös uintiosuus mukana. Se vähän jännittää, mutta hyvin se varmasti menee, Leo uumoili ennen kisoja.

Kilpailussa Rawstorne suoriutui oman divisioonansa toiseksi ajalla 1.33.49.

Triathlonin ja kitaransoiton ohella monitoimimies pitää podcastia nimeltä Suomen menestynein luuseri (kuuntele täältä). Siinä hän puhuu positiivisen ajattelun, hetkessä elämisen ja itsensä hyväksymisen puolesta.

Podcastin teko on Rawstornelle osa matkaa itsensä ymmärtämiseen ja oman paikkansa löytämiseen. Sen kuuntelu voi auttaa monia muitakin eteenpäin tällä matkalla.

Rawstorne on tehnyt paljon myös hiphopmusiikkia; tuottanut biisejä, räpännyt ja laulanut kertosäkeitä. Palkkatöissäkin hän käy Unicefilla televarainhankkijana.

 

Auta antamaan suomalaisille paraurheilijoille sekä erityistä tukea tarvitseville harrastajille lisää mahdollisuuksia liikkua, urheilla ja kilpailla.

Lahjoita Paralympiarahastoon

 

Lue lisää:

Leo Rawstornen elämän mittainen matka vie seuraavaksi Slovakian Special Olympics -triathloniin

Para-stipendi 68 urheilijalle

Tulevaisuuden tähdet starttasivat matkan kohti paraurheilun huippua vuoden ensimmäisellä leirillä Pajulahdessa

Sitran asiantuntija: Paralympiarahasto lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa