Maailman arvokkain pelipaita

Lahjoittamalla Paralympiarahastoon voit vaikuttaa siihen, että yhä useampi vammainen, elinsiirron saanut tai liikuntaan tukea tarvitseva suomalainen saa mahdollisuuksia liikkua, urheilla ja kilpailla. Lähestyvän joulun kunniaksi esittelemme muutamia niistä urheilijoista, jotka kuluvan vuoden aikana ovat jo saaneet tukea Paralympiarahastosta.

Paralympiarahastoon kerätyistä lahjoituksista pystyttiin vuoden 2022 alussa jakamaan yhteensä 25 000 € Para-stipendeinä 68 urheilijalle.

Stipendin saaneiden joukossa on peräseinäjokelainen yleisurheilija Veeti Mustalahti.

21-vuotias, Seinäjoen Seudun Urheilijoita kotimaassa edustava Mustalahti on pitänyt jo vuosia hallussaan down-urheilijoiden F21-luokan maailmanennätystä keihäänheitossa, parantaen ennätyslukemia jo useampaan otteeseen.

Voimassa olevan maailmanennätystuloksensa 36,52 Mustalahti viskaisi syyskuussa 2021 Alavuden Töysässä. Monipuoliselle yleisurheilijalle vahvimpia lajeja ovatkin heittolajit, keihäs ja kuula, mutta myös pituushyppy ja 3-ottelu sujuvat. Näissä kaikissa Mustalahti kilpailee kansainvälisellä tasolla.

Harjoittelu painottuu eniten keihäänheittoon, jota Mustalahti treenaa läpi vuoden – talvisaikaan Kuortaneella hallissa ja kesällä oman isän valmennuksessa kotona Seinäjoella.

Keihäässä Mustalahti kilpailee välillä myös vammattomien urheilijoiden P15-sarjan kilpailuissa, joissa väline on saman painoinen kuin down-urheilijoilla. F21-luokassa heitetään 600 gramman keihäällä.

Parayleisurheilussa kehitysvammaisille urheilijoille on kaksi luokkaa: T/F20 ja T/F21. Luokan nimen edessä T tarkoittaa ratalajia (track) ja F kenttälajia (field). Luokka 20 on niin sanottu yleinen kehitysvammaisten urheilijoiden luokka, jonka urheilijoita on mukana myös paralympialaisissa. Luokka 21 on down-urheilijoiden luokka.

Toistaiseksi down-yleisurheilijat kilpailevat omissa kansainvälisen IAADS-järjestön alaisissa kilpailuissa, mutta tulevaisuuden tavoitteena on, että luokka 21 saadaan mukaan ensin Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n alaisiin kilpailuihin ja sen jälkeen myös paralympialaisiin.

IAADS-järjestön alaisissa kilpailuissa down-urheilijat on jaettu vielä kahteen luokkaan: 21:siin ja Mosaic-luokkaan.

Alkuvuodesta 2022 Mustalahti haki ja sai Paralympiarahastosta stipendin osallistuakseen toisiin down-urheilijoiden yleisurheilun MM-kilpailuihinsa Tshekissä. Huoltajan kanssa MM-kilpailun kulut muodostuvat huomattaviksi täysin omakustanteisella matkalla. Stipendillä katettiin myös toinen iso kertaluontoinen kuluerä: uuden keihään hankinta.

Kotiin Mustalahti toikin kisoista odotetun toisen keihään MM-kultansa, mutta nousi viimeisellä hypyllään myös T21-luokan pituushypyn maailmanmestariksi. Kisojen tuplamestari hyppäsi pituudessa oman ennätyksensä ja uransa ensimmäisen neljän metrin loikan. Tulos 4,09 riitti ohittamaan kisaa siihen asti johtaneen toisen suomalaisen, Vehmaisten Urheilijoiden Eliel Nikkolan, neljän sentin turvin.

Keihäs- ja pituuskultien lisäksi Mustalahti voitti Tshekissä MM-pronssia kuulasta ja 3-ottelusta. Keihään MM-kulta oli Mustalahdelle jo neljäs peräkkäinen keihään arvokisakulta (aiemmat 2019 EM, 2018 MM, 2017 EM).

Ennen kesän MM-mitaleita Mustalahti on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt voittaa myös kaksi down-urheilun keihäänheiton Euroopan mestaruutta (2017 ja 2019) ja yhden maailmanmestaruuden (2018).

 

Auta antamaan suomalaisille paraurheilijoille sekä erityistä tukea tarvitseville harrastajille lisää mahdollisuuksia liikkua, urheilla ja kilpailla.

Lahjoita Paralympiarahastoon

 

Lue lisää:

Veeti Mustalahti ponnisti viimeisellään down-urheilijoiden pituuden maailmanmestariksi

Veeti Mustalahden maailmanennätys kruunasi down-urheilijoiden 12 mitalin kisat

Para-stipendi 68 urheilijalle

Tulevaisuuden tähdet starttasivat matkan kohti paraurheilun huippua vuoden ensimmäisellä leirillä Pajulahdessa

Sitran asiantuntija: Paralympiarahasto lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa