Maailman arvokkain pelipaita

Lahjoittamalla Paralympiarahastoon voit vaikuttaa siihen, että yhä useampi vammainen, elinsiirron saanut tai liikuntaan tukea tarvitseva suomalainen saa mahdollisuuksia liikkua, urheilla ja kilpailla. Lähestyvän joulun kunniaksi esittelemme muutamia niistä urheilijoista, jotka kuluvan vuoden aikana ovat jo saaneet tukea Paralympiarahastosta.

Paralympiarahastoon kerätyistä lahjoituksista pystyttiin vuoden 2022 alussa jakamaan yhteensä 25 000 € Para-stipendeinä 68 urheilijalle.

Stipendin saaneiden joukossa on rovaniemeläinen jalkapalloilija Melina Mäkimartti.

Mäkimartti aloitti jalkapalloharrastuksen ala-asteikäisenä FC Lynxin tyttöjunioreissa. Harrastukseen tuli välissä tauko, mutta hän palasi lajin pariin sen jälkeen, kun Rovaniemen Palloseurassa starttasi kuutisen vuotta sitten erityisryhmäjoukkue.

– Tykkään olla puolustajana. Pallo ei tule niin kovaa päälle kuin hyökkääjänä tai keskikenttäpelaajana ja tykkään estää vastustajaa tekemästä maaleja, sanoo Melina, joka harrastaa talviaikaan uintia.

23-vuotias Mäkimartti on osallistunut viime vuosina toisen RoPSin pelaajan Julia Niskan kanssa avoimille Special Olympics -jalkapalloleireille. Se ja aktiivinen harjoittelu kotipuolessa ovat avanneet ovet kansainvälisille kentille.

Heinäkuussa Mäkimartti matkustikin Niskan kanssa osana Suomen naisten joukkuetta Ruotsin Göteborgiin, missä pelattiin Gothia Cup -juniorijalkapalloturnauksen yhteydessä jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan Special Olympics Trophy -turnaus.

Suomen lisäksi Special Olympics Trophyyn osallistui yhteensä 20 joukkuetta Ruotsista, Latviasta, Virosta, Belgiasta, Saksasta, Liettuasta, Tanskasta, Sveitsistä, Italiasta, Ranskasta, Azerbaidzhanista ja Uzbekistanista.

– Onhan se aika hienoa, kun saa Suomen paidan päälle. Mutta jännittää myös aika paljon, kun lentokoneella ja junalla matkustetaan niin kauas. Olin opiskeluaikana lyhyen ajan vaihdossa Englannissa, mutta muuten en ole ulkomailla ollut, Mäkimartti kertoi turnauksen alla.

Suomesta kisoihin osallistunut 10 pelaajan naisten joukkue pääsi pelaamaan turnauksessa Azerbaidzhania, Belgiaa ja Uzbekistania vastaan sijoittuen neljänneksi.

Turnauksen omavastuuosuuden kustannuksiin Mäkimartti haki ja sai alkuvuodesta 2022 stipendin Paralympiarahastosta. Kisareissulle ei myöskään tarvinnut lähteä ilman pelituntumaa, kun rovaniemeläiset pääsivät RoPSin kanssa kisaamaan ensin Luovi Cupiin Oulussa toukokuussa.

– Tavoitteeni on vain kehittyä pelaajana ja että joukkueen kommunikaatio kehittyisi myös, toteaa Mäkimartti, joka työskentelee Rovaniemen K-Citymarketissa kolmena päivänä viikossa.

Ensi kesänä Mäkimartti pääsee taas kansainvälisille kentille, kun lähtee Suomen 65-henkisen Sisujengin kanssa Berliinin Special Olympics -maailmankisoihin.

 

Auta antamaan suomalaisille paraurheilijoille sekä erityistä tukea tarvitseville harrastajille lisää mahdollisuuksia liikkua, urheilla ja kilpailla.

Lahjoita Paralympiarahastoon

 

Lue lisää:

Melina Mäkimartti lähtee Göteborgiin Suomen joukkueen puolustuksen lukoksi

Para-stipendi 68 urheilijalle

Tulevaisuuden tähdet starttasivat matkan kohti paraurheilun huippua vuoden ensimmäisellä leirillä Pajulahdessa

Sitran asiantuntija: Paralympiarahasto lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa