Maailman arvokkain pelipaita

Lahjoittamalla Paralympiarahastoon voit vaikuttaa siihen, että yhä useampi vammainen, elinsiirron saanut tai liikuntaan tukea tarvitseva suomalainen saa mahdollisuuksia liikkua, urheilla ja kilpailla. Lähestyvän joulun kunniaksi esittelemme muutamia niistä urheilijoista, jotka kuluvan vuoden aikana ovat jo saaneet tukea Paralympiarahastosta.

Paralympiarahastoon kerätyistä lahjoituksista pystyttiin vuoden 2022 alussa jakamaan yhteensä 25 000 € Para-stipendeinä 68 urheilijalle.

Stipendin saaneiden joukossa on kankaanpääläinen yleisurheilija Roosa Kukkumäki, 22.

Roosa on osallistunut 2-vuotiaasta saakka kesäisin äitinsä kotipaikkakunnalla Jämijärvellä järjestettäviin yleisurheilun Maanantaikisoihin. Hän on hän ehtinyt käydä myös läpi elämänvaiheen, jossa liikunta ei paljon kiinnostanut, mutta sen mentyä ohi hän on harrastanut yleisurheilua Kankaanpään Seudun Leiskussa.

– Halusimme Roosalle liikuntaharrastuksia, että liikunnasta tulisi elämäntapa. Yleisurheilua on paikkakunnallamme helppo harrastaa ja Roosa otettiinkin seurassa hyvin vastaan ihan yleiseen lasten yleisurheiluryhmään, on Roosan äiti Riikka Kukkumäki kertonut.

Äidin mukaan perheen elämä pyöri pitkään Roosan pikkuveljen Rasmuksen lupaavan kartingharrastuksen ympärillä, mutta sittemmin haluttiin panostaa myös Roosan kanssa tekemiseen ja harrastamiseen.

Roosa osallistuikin vuonna 2018 Suomen Paralympiakomitean koordinoimaan Valtti-ohjelmaan, jossa vammainen tai erityistä tukea tarvitseva lapsi tai nuori saa henkilökohtaisen Valtin liikuntakaverikseen ja järjestämään harrastuskokeiluja.

Valtit ovat pääasiassa liikunta-, kasvatus-, kuntoutus- tai sosiaalialan opiskelijoita, ja ohjelman jälkeen Roosan valtti jatkoi hänen liikunnallisena tukihenkilönään.

Roosa on osallistunut muun muassa yleisurheilun Special Olympics -valmennusleireille Pajulahdessa. Hän harrastaa myös alppihiihtoa ja kilpaili tammikuussa 2019 ensimmäisissä Special Olympics -alppihiihtokilpailuissaan Pajulahti Games -kilpailutapahtuman yhteydessä Messilässä.

Vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä Roosan entistä liikunnallisemmasta arjesta, ja kesällä 2019 hän pääsikin osallistumaan myös jo kansainvälisiin arvokilpailuihin Ratinan stadionilla järjestetyissä down-urheilijoiden avoimissa EM-kilpailuissa.

– Juoksu on suosikkilajini, sillä sitä on helppo harjoitella, totesi hän tuolloin 19-vuotiaana.

Roosa ylsikin 100 metrin juoksun EM-finaalissa kuudennelle sijalle ja työnsi myös kuulaa sijalle viisi. Pituushypyssä sijoitus oli neljäs.

Ulkomaille kansainvälisiin kisoihin Kukkumäki pääsi ensi kertaa kesällä 2022 down-urheilijoiden MM-kilpailuissa Tšekissä. 3–5 kertaa viikossa valmentajansa ohjauksessa harjoitteleva urheilija haki ja sai kisareissua varten Paralympiarahastosta stipendin.

MM-kisoissa Roosa suoriutui parhaimmillaan 3-ottelussa (100 m juoksu, kuula ja pituus) kahdeksanneksi. Tuloksesta 1278 tuli samalla Suomen ennätys, sillä aiemmin suomalaiset naisurheilijat eivät olleet 3-ottelua down-urheilijoiden kisoissa suorittaneet.

 

Auta antamaan suomalaisille paraurheilijoille sekä erityistä tukea tarvitseville harrastajille lisää mahdollisuuksia liikkua, urheilla ja kilpailla.

Lahjoita Paralympiarahastoon

 

Urheilija, hae nyt Para-stipendiä vuodelle 2023!

 

Lue lisää:

Suomalaisilla neljän mitalin avauspäivä down-urheilijoiden MM-yleisurheilussa

Veeti Mustalahti ponnisti viimeisellään down-urheilijoiden pituuden maailmanmestariksi

Roosa Kukkumäki pääsee parrasvaloihin down-urheilijoiden EM-kilpailuissa Tampereella

Vuoden 2022 Para-stipendit 68 urheilijalle

Sitran asiantuntija: Paralympiarahasto lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa

Yritys, etsitkö vastuullisuusohjelmaasi sosiaalisen vastuun tekoja, tai jouluksi aineettomia lahjavaihtoehtoja?