Kansainvälisen WeThe15-kampanjan myötä tuomme esiin erilaisia näkemyksiä yhdenvertaisuudesta. Mitä ajatuksia yhdenvertaisuudesta on ihmisoikeusasiantuntijalla ja entisellä paraurheilijalla Mina Mojtahedilla?
Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n aloittama WeThe15-kampanja kiinnittää huomion 15 prosenttiin maailman väestöstä, jolla on jokin vamma. Tämä maailmalla 1,2 miljardin ja Suomessa 700 000 ihmisen joukko on liian iso sivuutettavaksi esimerkiksi yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa. Kampanjan myötä haluamme tuoda esiin erilaisia näkemyksiä yhdenvertaisuudesta.
Mitä yhdenvertaisuus merkitsee entiselle pyörätuolikoripalloilijalle ja pitkään ihmisoikeuksien parissa työtä tehneelle Mina Mojtahedille?
– Yhdenvertaisuus on perusoikeus, ja yksi ihmisoikeuksien keskeisimmistä peruspilareista. Ilman yhdenvertaisuutta ihmisoikeudet eivät toteudu täysimääräisesti, kiteyttää Mojtahedi heti alkuun.
Hän korostaa, että jokaisen oikeus tulla kohdelluksi yhdenvertaisesti on turvattu lailla.
– Ketään ei saa syrjiä henkilökohtaisen ominaisuuden tai taustan perusteella. Vammaisten henkilöiden oikeudet ja yhdenvertaisuus on turvattu myös kansainvälisellä ihmisoikeussopimuksella eli YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevalla sopimuksella.
YK:n sopimuksessa on oleva artikla takaa, että vammaisilla ihmisillä on yhtä lailla oikeus harrastaa myös liikuntaa ja urheilua ja edetä omalla urheilu-urallaan. Mojtahedille on kertynyt näkökulmia liikuntaan ja urheiluun niin paraurheilijana, valmentajana kuin erilaisissa luottamustoimissa. Mitä YK:n artikla tarkoittaa käytännössä?
– Konkreettisesti tämä voi tarkoittaa vaikka liikuntapaikkojen esteettömyyttä sekä liikunta- ja urheilupalveluiden saavutettavuutta. Ilman muuta se tarkoittaa sitä, että vammaisella henkilöllä on yhdenvertaiset mahdollisuudet olla vaikka urheilufani, tulla katsomoihin, olla urheilija, valmentaja, tuomari tai missä tahansa tehtävässä liikunnassa ja urheilussa.
Kenellä on vastuu turvata nämä oikeudet ja edistää yhdenvertaisuuden toteutumista liikunnassa ja urheilussa?
– Vaikka valtiolla on vastuu turvata ihmisoikeudet ja yhdenvertaisuus, liikunnassa ja urheilussa urheilujärjestöillä on todella iso rooli ja vastuu yhdenvertaisuuden toteutumisessa ja edistämisessä, Mojtahedi huomauttaa.
Kuva: Leila Mojtahedi
Mina Mojtahedi on entinen pyörätuolikoripalloilija, joka pelasi yliopistokoripalloa Yhdysvalloissa ja ammattilaisena Saksassa. Urheilu-urallaan hän edusti Suomea 1996 Atlantan paralympialaisten ratakelauksessa ja 2014 Sotshin paralympialaisten pyörätuolicurlingissa, ja oli myös voittamassa Suomelle pyörätuolicurlingin MM-pronssia vuonna 2015.
Suomen Paralympiakomiteankin puheenjohtajana toiminut Mojtahedi on tehnyt pitkään töitä ihmisoikeuksien parissa muun muassa Kynnys ry:ssa, Suomen Punaisella Ristillä ja Ihmisoikeusliiton asiantuntijana Ihmisoikeudet haltuun urheilussa -hankkeessa. Hän on väitellyt Illinoisin yliopistosta ravitsemustieteen tohtoriksi ja toimii nykyisin Suomen ulkoministeriön syrjimättömyyden neuvonantajana.
Suomen Paralympiakomitea tekee työtä yhdenvertaisen liikuntakulttuurin eteenpäin viemiseksi, ja jokainen voi osallistua työhön lahjoittamalla Paralympiarahastoon. Rahasto luo muun muassa mahdollisuuden vammaisille lapsille ja nuorille oman liikunnallisen polun ja aktiivisen elämäntavan löytämiseen. Lue lisää tarinastamme.
Lisää ajatuksia yhdenvertaisuudesta:
WeThe15-urheilijat – Henri Kössön tulevaisuudessa siintää ammattilaisura koripalloilijana
WeThe15: Mahdollisuuksia, yksilöllisiä tarpeita ja käytännön toimia
Mitä yhdenvertaisuus merkitsee? Urheilu-, järjestö- ja yritysmaailman toimijat kertovat ajatuksiaan
Sitran asiantuntija: Paralympiarahasto lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa