WeThe15-kampanja kiinnittää huomion siihen 15 prosenttiin maailman väestöstä, jolla on jokin vamma, sekä heidän asemaansa yhteiskunnassa. Mitä ajatuksia harrastamisen yhdenvertaisuudesta on nuorella pyörätuolikoripalloilijalla Henri Kössöllä?
Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n aloittama WeThe15-kampanja kiinnittää huomion 15 prosenttiin maailman väestöstä, jolla on jokin vamma. Tämä maailmalla 1,2 miljardin ja Suomessa 700 000 ihmisen joukko on liian iso sivuutettavaksi esimerkiksi yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa. Kampanjan myötä haluamme tuoda esiin erilaisia näkemyksiä yhdenvertaisuudesta.
Urheiluseurat ovat avainasemassa myös paraurheilussa, ja 68 % vammaisista ja erityistä tukea liikuntaan tarvitsevista nuorista on kiinnostunut urheiluseuratoiminnasta. Aloittaakseen harrastamisen jokainen nuori paraurheilija tarvitsee avoimet ovet seuratoimintaan.
17-vuotias Henri Kössö kokeili pelipyörätuolia ensimmäisen kerran ala-asteikäisenä, ja on 9-vuotiaasta asti pelannut koripalloa suurella intohimolla Tapiolan Hongassa. Mitä oma seura merkitsee hänelle?
– Honka on yhdenvertainen seura, siellä on kaikki kavereita keskenään. Pystytään juttelemaan kaikkien kanssa, ja jokaisella on hauskaa, Kössö toteaa.
Mikä tekee seurasta hyvän, ja kuinka espoolainen alussa otettiin mukaan Tapiolan Hongan toimintaan?
– Mun mielestä hyvä seura on sellainen, missä kaikilla on hyvä olla. Pystytään nauramaan ja toimimaan yhdessä. Ensimmäisen kerran, kun tulin seuratoimintaan, mut otettiin todella hyvin vastaan. Valmentaja oli positiivisella asenteella, ja muut pelaajat kun oli vähän vanhempia, he sitten mukautuivat siihen, että olin nuorempi.
Kössö kuuluu myös Nuorten paralympiaryhmän Tulevaisuuden tähtiin. Ryhmä tarjoaa vertaisuutta, valmennusta ja koulutusta nuorille paraurheilijoille. Mitä ryhmä on tähän mennessä antanut Kössölle?
– Ryhmä on tuonut mulle uusia kavereita ja hyvää valmennusta. Oon päässyt oppimaan uutta ja pystynyt sitten hyödyntämään sitä omassa harjoittelussa.
Kuten kaikilla nuorilla urheilijoilla, Henri Kössöllä on suuria unelmia. Hänen iso tulevaisuuden tavoitteensa on ura ammattilaispelaajana koripallossa. Mitä kaikkea pitää tehdä, että tavoite saavutetaan?
– Ensinnäkin täytyy tutustua mahdollisuuksiin, joita on maailmalla, ja opetella kieliä, että pystyy pärjäämään joukkueessa. Ja sitten ylipäätänsä treenata enemmän, että pääsisi edustamaan Suomea paralympialaisissa ja voittamaan paralympiakultaa. Sitten pystyy ammattilaisena pärjäämään.
Vaikka koripallo on Kössölle tavoitteellinen ykköslaji, ehtii hän harrastaa paljon muutakin urheilua.
– Harrastan uintia, pyörätuolisulkapalloa, yleisurheilua ja hiihtoa. Uinti on ollut nyt pisimpään valikoimassa, olen sitä harrastanut pienestä asti, ja yleisurheilu nyt vasta uusimpana. Siihen olen päässyt tutustumaan ja kehittymäänkin.
Suomen Paralympiakomitea tekee työtä yhdenvertaisen liikuntakulttuurin eteenpäin viemiseksi, ja jokainen voi osallistua työhön lahjoittamalla Paralympiarahastoon. Rahasto luo muun muassa mahdollisuuden vammaisille lapsille ja nuorille oman liikunnallisen polun ja aktiivisen elämäntavan löytämiseen. Lue lisää tarinastamme.
Lisää ajatuksia yhdenvertaisuudesta:
WeThe15: Mahdollisuuksia, yksilöllisiä tarpeita ja käytännön toimia
Mitä yhdenvertaisuus merkitsee? Urheilu-, järjestö- ja yritysmaailman toimijat kertovat ajatuksiaan
Sitran asiantuntija: Paralympiarahasto lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa