WeThe15-kampanja kiinnittää huomion siihen 15 prosenttiin maailman väestöstä, jolla on jokin vamma, sekä heidän asemaansa yhteiskunnassa. Mitä yhdenvertaisuus merkitsee usean urheilulajin parissa harrastavalle ja kilpailevalle Special Olympics -urheilija Esa Peltoselle?
Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n aloittama WeThe15-kampanja kiinnittää huomion 15 prosenttiin maailman väestöstä, jolla on jokin vamma. Tämä maailmalla 1,2 miljardin ja Suomessa 700 000 ihmisen joukko on liian iso sivuutettavaksi esimerkiksi yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa. Kampanjan myötä haluamme tuoda esiin erilaisia näkemyksiä yhdenvertaisuudesta.
Special Olympics on Yhdysvalloista lähtöisin oleva urheiluliike ja kehitysvammaisten henkilöiden urheilujärjestö, joka järjestää ympärivuotista urheilu- ja liikuntatoimintaa sekä urheilukilpailuja lapsille ja aikuisille, joilla on kehitysvamma.
Suomessa Special Olympics -toiminnasta vastaa Suomen Paralympiakomitean alainen Special Olympics Finland, jonka tehtävänä on kansainvälisen kattojärjestönsä tavoin mahdollistaa kaiken ikäisille kehitysvammaisille urheilijoille ja liikkujille säännöllinen harjoittelu, kilpaileminen sekä urheilun ilon jakaminen ystävien, perheiden ja yhteisön kanssa.
Mitä yhdenvertaisuus tarkoittaa suomalaiselle Special Olympics -urheilija Esa Peltoselle?
– Mun mielestä yhdenvertaisuus on sitä, että kaikki on samalla viivalla – että pikkuhiljaa mennään siihen suuntaan. Se ei ole vielä tasapainossa, eli se vähän niin kuin hakee. Se on minun mielestä tasavertaista, että kaikki olisi niin kuin näin, Peltonen kertoo vetäen käsillään ilmaan tasaisessa linjassa kulkevan vaakaviivan.
Peltonen itse toimii useamman urheilulajin parissa.
– Olen mukana lumikenkäilyssä, triathlonissa, lentopallossa, koripallossa, yleisurheilussa… Eli olen aika monessa mukana.
Tällä hetkellä päälajina, lähinnä monitoimimiehen sydäntä, on kuitenkin lumikenkäily, jossa hän on kilpaillut myös kansainvälisesti 100 ja 200 metrin matkoilla vuoden 2017 Special Olympics -talvimaailmankisoissa Itävallassa. Muidenkin lajien myötä mies on päässyt matkustamaan.
– Jalkapallossa olen ollut Special Olympics -maailmankisoissa Kiinassa ja Euroopan turnauksessa Ruotsissa.
Millaisia tulevaisuuden unelmia ja haaveita jo paljon kokeneella urheilijalla vielä on liikunnan ja urheilun saralla?
– Opiskelen Kisakalliossa liikuntaneuvojaksi, pääpainona kehitysvammaiset ja vanhukset. Siellä haluan kehittää yhdenvertaisuutta ja viedä sitä eteenpäin. Myös puoluehommassa olen mukana, ja haluan sitäkin kautta tuoda yhdenvertaisuutta esille. Olen päässytkin sitä vähän jo toteuttamaan.
Esa Peltonen, 39, on Hartolasta kotoisin oleva, nykyisin pääkaupunkiseudulla asuva Special Olympics -urheilija, joka on kilpaillut kansainvälisissä Special Olympics -kisoissa muun muassa jalkapallossa ja lumikenkäilyssä. Liikuntaneuvojaksi opiskeleva Peltonen toimii suomalaisessa urheilumaailmassa aktiivisesti myös vapaaehtoistöissä, ja on lisäksi osallistunut myös Suomen Paralympiakomitean Vammaiset vaikuttajiksi -koulutusohjelmaan.
Suomen Paralympiakomitea tekee työtä yhdenvertaisen liikuntakulttuurin eteenpäin viemiseksi, ja jokainen voi osallistua työhön lahjoittamalla Paralympiarahastoon. Rahasto luo muun muassa mahdollisuuden vammaisille lapsille ja nuorille oman liikunnallisen polun ja aktiivisen elämäntavan löytämiseen. Lue lisää tarinastamme.
Kuva: Heidi Lehikoinen
Lisää ajatuksia yhdenvertaisuudesta:
WeThe15-verkosto – Metsähallituksen Luontopalvelut: Yhteistyöllä lisää esteettömiä luontokohteita
Mitä yhdenvertaisuus merkitsee? Urheilu-, järjestö- ja yritysmaailman toimijat kertovat ajatuksiaan
Sitran asiantuntija: Paralympiarahasto lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa