WeThe15-kampanja kiinnittää huomion siihen 15 prosenttiin maailman väestöstä, jolla on jokin vamma, sekä heidän asemaansa yhteiskunnassa. Mitä yhdenvertaisuus merkitsee niin vammaisten kuin vammattomien urheilijoiden kanssa urheilevalle yleisurheilija Iida Lounelalle?
Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n aloittama WeThe15-kampanja kiinnittää huomion 15 prosenttiin maailman väestöstä, jolla on jokin vamma. Tämä maailmalla 1,2 miljardin ja Suomessa 700 000 ihmisen joukko on liian iso sivuutettavaksi esimerkiksi yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa. Kampanjan myötä haluamme tuoda esiin erilaisia näkemyksiä yhdenvertaisuudesta.
Yksi urheiluun yleisesti liittyvistä piirteistä on se, että urheilijat kilpailevat ensisijaisesti niitä vastaan, joilla on samankaltainen fyysinen suorituskyky. Siksi naiset ja miehet eivät usein kilpaile samoissa sarjoissa, ja nuoremmat hakevat yleensä menestystä omissa ikäryhmissään ennen kuin siirtyvät kilpailemaan aikuisia vastaan. Jos esimerkiksi kokoerolla on merkitystä, kuten vaikka painissa, urheilijat luokitellaan omiin sarjoihinsa painon perusteella.
Samasta syystä myös paraurheilijat luokitellaan kilpailuissa erilaisiin luokkiin. Tarkoitus on taata kaikille urheilijoille tasavertaiset kilpailumahdollisuudet heidän toimintakykynsä huomioiden. Harjoitella – ja joskus kilpaillakin – voi kuitenkin hyvin myös vammattomien urheilijoiden kanssa.
18-vuotias yleisurheilija Iida Lounela kilpailee yleisurheilussa vaikeasti heikkonäköisten T12-luokassa. Päälajiensa juoksun pikamatkojen ja pituushypyn osalta luokitus tarkoittaa, että juoksumatkoilla hän saa halutessaan käyttää opasjuoksijaa, ja pituushypyssä ponnistus tapahtuu metrin ponnistusalueelta.
Mitä Lounelalle merkitsee sana yhdenvertaisuus?
– Minulle yhdenvertaisuus on sitä, että kaikilla on tasavertaiset lähtökohdat elämässä. Minulle se konkretisoituu urheilun kautta siinä, että minut otetaan mukaan esimerkiksi vammattomien ryhmään, ja pystyn harjoittelemaan siinä missä muutkin. Ja voin käydä myös vammattomien kisoissa, vaikka olenkin paraurheilija, Lounela toteaa.
Ilmajokelaislähtöinen urheilija on kokenut yhdenvertaisuutta esimerkiksi omassa seurassaan Helsingin Kisa-Veikoissa, jota hän on edustanut siitä asti, kun muutti perheineen vajaat 3 vuotta sitten pääkaupunkiseudulle.
– Viime vuonna treenasin tosi paljon ikäisteni vammattomien ryhmässä. Minut otettiin sinne niin hyvin mukaan, ja on hyväksytty osaksi seuraa.
Seuransa yleisurheilijoiden lisäksi Lounela harjoittelee myös nuorten paraurheilijoiden kanssa. Hän on jo useamman vuoden kuulunut Suomen Paralympiakomitean alaiseen Tulevaisuuden tähdet -ryhmään, johon valitaan vuosittain reilut 20 lupaavaa paraurheilijaa eri lajeista.
Mitä tämänkaltainen monilajiryhmä on antanut urheilijalle?
– Ryhmä on antanut paljon uusia kavereita eri lajeista, ja olen saanut urheilijaksi kasvamiseen liittyvää oppia. Siellä tehdään treenit kunnolla, ja lisäksi on psyykkistä valmennusta ja muuta yleisesti urheilijaksi kasvamiseen liittyvää. Yhteishenki ryhmässä on mahtava, leirejä odottaa aina tosi paljon.
Urheilijaksi Lounela onkin kasvanut hyvää vauhtia. Jo 16-vuotiaana hän nousi kaksinkertaiseksi, sekä pituushypyn että 400 metrin juoksun maailmanmestariksi nuorten parayleisurheilun MM-kisoissa Sveitsin Nottwillissa 2019. Kokonaisuudessaan MM-mitalisaldo nousi kolmeen 200 metrin hopean myötä.
Myös ikänsä puolesta viimeisissä isoissa nuorten kisoissa kuluvan vuoden heinäkuussa Lounela napsi mitaleita, kun toista kertaa Suomessa järjestetyissä European Para Youth Games eli EPYG-kisoissa tuli hopeaa 100 metrillä ja kultaa pituushypystä.
Matka yhä pidemmälle aikuisten parayleisurheilussa on sujunut niin ikään mallikkaasti. Ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan, EM-kisoissa Puolan Bydgoszczissa 2021 Lounela vei 400 metrin pronssia.
Kesällä 2022 Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Ruotsin Bollnäsissä tuli triplahopeaa, kun hän ylsi toiselle sijalle kaikilla juoksumatkoillaan, niin 100, 200 kuin 400 metrillä. PM-menestyksen viimeisteli 4 x 100 metrin sekaviesti, jolla Lounela voitti kultaa Eetu Kuisman, Antti Hovin ja Sini Paukkerin kanssa.
Kuten monet muut ikäisensä, urheiluun panostavat nuoret eri puolilla Suomea, käy kesän 2023 parayleisurheilun MM-kisoihin ja sen jälkeen Pariisin 2024 paralympialaisiin tähtäävä Lounelakin parhaillaan urheilulukiota. Kuinka opiskelu Mäkelänrinteessä Helsingissä on toiminut oman urheilu-uran kannalta?
– No se on ollut kyllä yksi parhaista päätöksistä, mitä on tullut tehtyä. Parasta on just se, kun saa yhdistää opiskelun ja urheilun tosi hyvin. Esimerkiksi tänäänkin perus koulupäivä alkoi aamutreeneillä, ja sen jälkeen mentiin tunnille.
Kuvat: Toivo Laiho, EPYG 2022
Iida Lounela (s. 2003) on Ilmajoelta kotoisin oleva, Helsingissä asuva ja Mäkelänrinteen urheilulukiossa opiskeleva yleisurheilija. Helsingin Kisa-Veikkoja edustava Lounela on voittanut urallaan jo T12-luokan nuorten MM-kultaa pituushypyssä ja 400 metrin juoksussa sekä MM-hopeaa 200 metrillä, aikuisten EM-pronssia 400 metrillä sekä PM-hopeaa 100, 200 ja 400 metrillä. Lounela kuuluu Paralympiakomitean Tulevaisuuden tähdet -ryhmään ja tavoittelee ensimmäistä paralympiakisapaikkaa Pariisiin 2024.
Suomen Paralympiakomitea tekee työtä yhdenvertaisen liikuntakulttuurin eteenpäin viemiseksi, ja jokainen voi osallistua työhön lahjoittamalla Paralympiarahastoon. Rahasto luo muun muassa mahdollisuuden vammaisille lapsille ja nuorille oman liikunnallisen polun ja aktiivisen elämäntavan löytämiseen. Lue lisää tarinastamme.
Lisää ajatuksia yhdenvertaisuudesta:
WeThe15-verkosto – Marita Kokkonen: ”Sovellettu judo ei ole mitään muuta kuin judoa”
Mitä yhdenvertaisuus merkitsee? Urheilu-, järjestö- ja yritysmaailman toimijat kertovat ajatuksiaan
Sitran asiantuntija: Paralympiarahasto lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa