Maailman arvokkain pelipaita

WeThe15-kampanja kiinnittää huomion siihen 15 prosenttiin maailman väestöstä, jolla on jokin vamma, sekä heidän asemaansa yhteiskunnassa. Mitä yhdenvertaisuuteen liittyviä ajatuksia on pyörätuolirugbyn maajoukkuepelaajalla Antti Sinisaarella?

Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n aloittama WeThe15-kampanja kiinnittää huomion 15 prosenttiin maailman väestöstä, jolla on jokin vamma. Tämä maailmalla 1,2 miljardin ja Suomessa 700 000 ihmisen joukko on liian iso sivuutettavaksi esimerkiksi yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa. Kampanjan myötä haluamme tuoda esiin erilaisia näkemyksiä yhdenvertaisuudesta.

Antti Sinisaari on pitkäaikainen pyörätuolirugbyn Suomen maajoukkueen pelaaja. Hän on jäsenenä myös Suomen Paralympiakomitean urheilijavaliokunnassa. Mitä Sinisaarelle merkitsee yhdenvertaisuus?

– Yhdenvertaisuus merkitsee minulle sitä, että jokaisella on valinnan mahdollisuus ja vapaus harrastaa niitä lajeja ja niissä paikoissa kuin itse haluaa, urheilija kiteyttää mietteensä.

 

 

Sinisaari korostaa, että liikuntapaikkojen esteettömyys liittyy lähtemättömästi yhdenvertaiseen osallistumiseen ja mahdollisuuteen harrastaa liikuntaa. Osa liikuntapaikkojen esteettömyyttä on myös mahdollisuus osallistua tapahtumiin katsojana, toimitsijana tai valmentajana.

– Pyörätuolirugbyssa esteettömyys on kohtuullisen hyvin otettu huomioon. Tietysti paikat on tuttuja, niissä on käyty pitkään ja ne ovat sitä kautta valikoituneet hyviksi. Iltakäytössä vapaa-ajalla olen sitten useamman kerran törmännyt esteellisyyteen. Esimerkiksi mennessäni jalkapalloa katsomaan kentän ympärillä on ollut aita, ja portti on niin kapea, ettei siitä pyörätuolilla pääse sisälle.

Urheilija muistuttaa, että esteettömyyden lisäksi vammaiset henkilöt tarvitsevat usein kalliita liikuntavälineitä omaehtoiseen liikunnan harrastamiseen ja urheilemiseen. Mitä pitäisi tulevaisuudessa tehdä, että liikunta ja urheilu olisivat kaikille yhdenvertaisia?

– Jotta kaikilla olisi parempi mahdollisuus harrastaa liikuntaa ja urheilua, tulisi liikunnan apuvälineiden hankinnan tukea parantaa. Nykyään on suuria eroja kaupunkien ja kuntien välillä tässä tukimuodossa. Myös liikuntapaikkojen esteettömyyteen on kiinnitettävä huomiota entistä enemmän.

Antti Sinisaari, 40, on edustanut Suomea seitsemän kertaa pyörätuolirugbyn arvokilpailuissa (MM- ja EM-kisoissa) ja toiminut vuodesta 2015 alkaen maajoukkueen kapteenistossa. Kauden 2021–2022 alusta porvoolainen on pelannut Ruotsissa Köping IK Hillbillies -joukkueessa, jonka kanssa voitti heti vuoden 2021 Ruotsin mestaruuden. Sinisaari on ollut jäsenenä Suomen Paralympiakomitean urheilijavaliokunnassa vuodesta 2020.

Suomen Paralympiakomitea tekee työtä yhdenvertaisen liikuntakulttuurin eteenpäin viemiseksi, ja jokainen voi osallistua työhön lahjoittamalla Paralympiarahastoon. Rahasto luo muun muassa mahdollisuuden vammaisille lapsille ja nuorille oman liikunnallisen polun ja aktiivisen elämäntavan löytämiseen. Lue lisää tarinastamme.

 

Kuva: SupArtProduction

Lisää ajatuksia yhdenvertaisuudesta:

WeThe15-verkosto – Mina Mojtahedi: Yhdenvertaisuus on ihmisoikeuskysymys

WeThe15-urheilijat – Henri Kössön tulevaisuudessa siintää ammattilaisura koripalloilijana

WeThe15: Kansallispuistoista kansainvälisiin pöytiin – Kuinka liikunnan ja urheilun yhdenvertaisuutta edistetään?

WeThe15 – Mahdollisuuksia, yksilöllisiä tarpeita ja käytännön toimia

Mitä yhdenvertaisuus merkitsee? Urheilu-, järjestö- ja yritysmaailman toimijat kertovat ajatuksiaan

Sitran asiantuntija: Paralympiarahasto lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa