Samaan aikaan kun ratakelaaja Amanda Kotaja valmistautui lähtemään omalle kisareissulleen Tokion paralympialaisiin, käynnistyi Kansainvälisen Paralympiakomitea IPC:n toimesta maailmanlaajuinen WeThe15-kampanja. Mitä tuore paralympialaisten hopeamitalisti ajattelee yhdenvertaisuudesta?
WeThe15-kampanjan kiinnittää huomion 15 prosenttiin maailman väestöstä, jolla on jokin vamma. Tämä maailmalla 1,2 miljardin ja Suomessa 700 000 ihmisen joukko on liian iso sivuutettavaksi esimerkiksi yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa, ja tuore paralympialaisten hopeamitalisti Amanda Kotaja on joukosta yksi.
Tokiossa naisten T54-luokan ratakelauksen 1oo metrillä toiselle sijalle kelannut Kotaja sanoo yhdenvertaisuuden tarkoittavan hänelle sitä, että jokaisella olisi samanlaiset mahdollisuudet elää tätä elämää, eikä se, minkälainen on tai mistä tulee, määrittäisi mahdollisuuksia. Liikunnassa ja urheilussa Kotaja kertoo yhdenvertaisuuden näkyvän tällä hetkellä vaihtelevasti.
– Se näkyy koko ajan paremmin ja selkeämmin, mutta edelleen me joudutaan pitämään ääntä niistä oikeuksista, joita me halutaan ja tarvitaan, jotta meillä jokaisella olisi mahdollisuus harrastaa liikuntaa tai kilpailla siinä lajissa, missä on aina halunnut.
Kotaja uskoo, että liikunnalla ja urheilulla voi olla rooli yhdenvertaisuuden edistämisessä Suomessa.
– Liikunta ja urheilu ovat universaali kenttä, jossa liike on ikään kuin kaikille samanlaista, mutta kaikki toteuttavat sitä omalla tavallaan. Se puhuu puolestaan. Liikunta ja urheilu on niin näkyvä ja laaja osa koko meidän arkielämää, joten uskon ehdottomasti, että niiden avulla voidaan saada paljon aikaiseksi.
Lapsena ainoana pyörätuolin käyttäjänä koulussaan ollut urheilija korostaa myös vertaisuuden merkitystä.
– Urheilu oli oikeastaan ensimmäisiä paikkoja, joissa pääsin niin sanotusti muiden kaltaisieni joukkoon, ja tavallaan siinä vaiheessa vasta huomasin, kuinka iso merkitys vertaisuudella on. On hienoa, että on joku siinä lähellä, joka oikeasti ymmärtää täysin erilaisuutesi ja on kokenut samoja asioita. Urheilu on minulle edelleenkin voimaannuttava asia – saa näyttää maailmalle yhdessä muiden paraurheilijoiden kanssa, mihin meistä on.
65 % vammaisista, toimintarajoitteisista tai tukea tarvitsevista henkilöistä haluaisi harrastaa liikuntaa enemmän. Vaikka jo 65 % suomalaisista urheiluseuroista järjestää toimintaa myös toimintarajoitteisille henkilöille*, tiellä liikunta- ja urheiluharrastusten aloittamiseen on kuitenkin edelleen monenlaisia esteitä. Suurimpia niistä on sopivan harrastusryhmän löytyminen.
Oman lajinsa maailman kärkikaartiin jo pitkään kuulunut Kotaja kokeekin olevansa onnekas siinä, että hänet lapsena otettiin oman urheiluseuran toimintaan avoimin mielin mukaan. Hän toivoo yhdenvertaisuuden kehittyvän seuraavaksi niin, että jokainen toimijataho miettisi omia mahdollisuuksiaan erilaisuuden kohtaamiseen ja mukaan ottamiseen.
– Uskon, että urheiluseurat ovat avainasemassa yhdenvertaisuuden edistämisessä. Nyt on aika ryhtyä sanoista tekoihin.
Amanda Kotaja on 26-vuotias huippu-urheilija, joka on urallaan voittanut ratakelauksen pikamatkoilla paralympiahopean lisäksi muun muassa 3 MM-kultaa ja 4 EM-kultaa. Kotipaikkakuntansa Vampulan Urheilijoita edustava Kotaja asuu Helsingissä ja on kouluttautunut myös liikuntaneuvojaksi.
Suomen Paralympiakomitea tekee työtä yhdenvertaisen liikuntakulttuurin eteenpäin viemiseksi, ja jokainen voi osallistua työhön lahjoittamalla Paralympiarahastoon. Rahasto luo muun muassa mahdollisuuden vammaisille lapsille ja nuorille oman liikunnallisen polun ja aktiivisen elämäntavan löytämiseen. Lue lisää tarinastamme.
Lisää ajatuksia yhdenvertaisuudesta
- WeThe15-verkosto – Helsingin ja Uudenmaan näkövammaiset ry: ”Yhdenvertaisuuden edistäminen on kovaa työtä, mutta se kannattaa”
- WeThe15-tukijoukot – Planet Companyssa yhdenvertaisuus merkitsee työnantajavastuuta, mutta myös kaikkien mahdollisuutta osallistua kestävään kehitykseen
- WeThe15-verkosto: Uudenmaan CP-yhdistys – ”Ihmisten pitää saada olla yhdenvertaisia kaikilla elämän osa-alueilla”
- WeThe15-urheilijat – Elinsiirron saanut tanssinharrastaja Krista Hannonen haluaa kaikille mahdollisuuden harrastaa
- WeThe15-tukijoukot – JYSK: Erilaisuus on rikkaus
- WeThe15-tukijoukot – Borenius mukana WeThe15-väreissä
Kuvat Kotajasta Tokion paralympialaisissa 2021: Harri Kapustamäki /KIHU /Paralympiakomitea