WeThe15-kampanja kiinnittää huomion siihen 15 prosenttiin maailman väestöstä, jolla on jokin vamma, sekä heidän asemaansa yhteiskunnassa. Mitä yhdenvertaisuus merkitsee työelämän valmennustalo Spring Housen omassa toiminnassa, ja mitä toiveita heillä on moninaisuuden huomioimisesta työelämässä?
Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n aloittama WeThe15-kampanja kiinnittää huomion 15 prosenttiin maailman väestöstä, jolla on jokin vamma. Tämä maailmalla 1,2 miljardin ja Suomessa 700 000 ihmisen joukko on liian iso sivuutettavaksi esimerkiksi yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa. Kampanjan myötä haluamme tuoda esiin erilaisia näkemyksiä yhdenvertaisuudesta.
Mitä yhdenvertaisuus merkitsee työelämän valmennuspalveluita niin työntekijöille kuin työnantajille tarjoavalle Spring Houselle, ja kuinka se näyttäytyy heidän arjessaan?
– Tässä ajassa yhdenvertaisuus tarkoittaa tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta. Meillä on isona tavoitteena se, että muutamme tätä maailmaa ja varsinkin työelämää yksi kohtaaminen ja työelämän teko kerrallaan, kertoo liiketoimintajohtaja Sanna Salminen.
– Yhdenvertaisuus näyttäytyy arjen tekemisessä etenkin työyhteisössämme – ollaan sitten asiakkaiden kanssa töissä tai keskenämme työyhteisössä, jatkaa toimitusjohtaja Minna Lindholm-Lähde.
Johtajat kertovat, että yhdenvertaisuus näkyy Spring Housella käytännössä myös monikansallisen työyhteisön kautta.
– Meidän 150 työntekijän yhteisöstämme löytyy esimerkiksi kurdia, saksaa ja italiaa puhuvia, ihan muutaman mainitakseni. Ja jos miettii moninaisuutta, niin esimerkiksi Sanna tässä istuu juuri rollaattorinsa päällä, ja pystyy sen kanssa täällä hyvin työskentelemään, Lindholm-Lähde toteaa viitaten haastattelukumppaniinsa.
– Jos miettii vielä ikäryhmittäin, niin meillä on 20–30-vuotiaita semmoinen 10 % henkilökunnasta, ja taas toisesta päästä yli 60-vuotiaita toinen 10 %. Myös laaja ikähaarukka tuo moninaisuutta ja monimuotoisuutta meidän työyhteisöömme ihan arjen toiminnassa.
Spring Housen tavoitteena on edistää pitkäjänteisesti yhdenvertaisia työllistymismahdollisuuksia Suomessa.
– Se tarkoittaa sitä, että olemme vastuullinen palveluntuottaja. Uskomme vahvasti siihen, että kunhan sopiva tuki ja työ löytyy, jokaisella työhön kykenevällä ja sitä haluavalla on oikeus työhön. Etsimme työllistymismahdollisuuksia avoimille työmarkkinoille niin, että asiakkaillemme mahdollistetut ratkaisut olisivat pitkäkestoisia, Salminen tarkentaa.
Mitä tulevaisuudessa pitäisi tehdä, että vammaisten henkilöiden työllisyys kääntyisi parempaan suuntaan?
– Tässä haastaisin kyllä työnantajia, että he oikeasti saisivat rohkeutta ja avoimuutta kohdata moninaisuutta, Lindholm-Lähde vetoaa.
– Meidän tärkein tehtävämme tässä kohtaa on mahdollistaa työllistyminen ja työelämään pääsy niin yritysten kuin myös meidän asiakkaidemme kannalta, ja huolehtia siitä, että sopivan työn ja tekijän on mahdollista kohdata, lisää Salminen.
Minna Lindholm-Lähde mainitsee alppilajien paraurheilijat esikuvina rohkeudesta.
– Ihailen sitä vahvaa rohkeutta, jolla he ovat lähteneet treenaamaan ja miten he tekevät ihan huikeita tekoja mäessä. Tätä samaa rohkeutta toivoisin myös yrityksiltä moninaisuuden näkökulmasta.
– Täytyy sanoa, että ratakelaaja Henry Manni on minun suuri idolini. Henry tuo aina auringon tullessaan. Positiivisin ihminen Suomessa, kertoo puolestaan Sanna Salminen.
Spring House on Staffpoint-konserniin kuuluva, sekä julkista että yksityistä sektoria palveleva valmennustalo, jonka valmennettavia ovat työnhakijat, maahanmuuttajat, kuntoutujat, osatyökykyiset, ammatinvaihtajat, työttömyysuhan alla olevat sekä yritysten esihenkilöstö ja työntekijät. Valmennuksissa autetaan jokaista oivaltamaan vahvuutensa työelämässä ja viemään ideat arjen työssä tapahtuviksi muutoksiksi.
Suomen Paralympiakomitea tekee työtä yhdenvertaisen liikuntakulttuurin eteenpäin viemiseksi, ja jokainen voi osallistua työhön lahjoittamalla Paralympiarahastoon. Rahasto luo muun muassa mahdollisuuden vammaisille lapsille ja nuorille oman liikunnallisen polun ja aktiivisen elämäntavan löytämiseen. Lue lisää tarinastamme.
Lisää ajatuksia yhdenvertaisuudesta:
WeThe15 – Mahdollisuuksia, yksilöllisiä tarpeita ja käytännön toimia
Mitä yhdenvertaisuus merkitsee? Urheilu-, järjestö- ja yritysmaailman toimijat kertovat ajatuksiaan