Lahjoittamalla Paralympiarahastoon voit vaikuttaa siihen, että yhä useampi vammainen, elinsiirron saanut tai liikuntaan tukea tarvitseva suomalainen saa mahdollisuuksia liikkua, urheilla ja kilpailla. Lähestyvän joulun kunniaksi esittelemme muutamia niistä urheilijoista, jotka kuluvan vuoden aikana ovat jo saaneet tukea Paralympiarahastosta.
Paralympiarahastoon kerätyistä lahjoituksista pystyttiin vuoden 2022 alussa jakamaan yhteensä 25 000 € Para-stipendeinä 68 urheilijalle.
Stipendin saaneiden joukossa on helsinkiläinen uimari Henrik Krogius.
Krogius, 23, on lyhytkasvuinen urheilija, jollaisia ei Suomessa ole viime vuosina liiaksi ollut. Mies uskoo, että suurin syy tähän on se, etteivät lyhytkasvuiset henkilöt saa tietoa urheilumahdollisuuksista ja siitä, että paraurheilu voi olla heille polku kansainvälisiin kisoihin saakka.
Siksi hän on mielellään omalta osalta tekemässä lyhytkasvuisten urheilua näkyväksi Suomessa.
– Minä sain tietää parauinnista ystäväni William Söderlingin kautta. Hän on myös lyhytkasvuinen ja aloitti uinnin paljon ennen minua. Jonkun on aina näytettävä esimerkkiä, jotta muut näkevät, että tuotakin voi tehdä ja siinä voi edetä pitkälle, Krogius sanoo.
Kesä- ja talviparalympialaisten ohjelmassa on tällä hetkellä yhteensä 28 urheilulajia. Niistä kuusi kesälajia – uinti, pöytätennis, ratsastus, sulkapallo, voimanosto ja yleisurheilu – ovat sellaisia, joissa lyhytkasvuiset urheilijat voivat kilpailla paralympialaisissa.
Lyhytkasvuiset henkilöt voivat harrastaa ja kilpailla myös esimerkiksi lyhytkasvuisten omissa World Dwarf Games -kisoissa – niissä Krogiuskin on kilpaillut.
Lapsena helsinkiläinen Krogius harrasti tennistä, mutta se kävi raskaaksi selälle ja jaloille. Noin 12 vuoden iässä hän vaihtoi uintiin, eikä ole katunut.
– Uinti on hyvä, terveellisempi harrastus keholleni. Olen myös erittäin kilpailuhenkinen ja suurin vastustajani olen minä itse. Uinnissa on hienoa, kun aina voi kehittyä ja parantaa omia aikojaan, Krogius toteaa.
Krogius panostaa lajiin tosissaan. Valmistuttuaan lukiosta kesällä 2018 hän lähti opiskelemaan taloustieteitä Australiaan, koska ”se on maailman paras uintimaa”.
– Olin suunnitellut matkustaa lukion jälkeen. Alun perin minun piti olla Australiassa vain vuoden, mutta nautin ajasta niin paljon, että jäin pidemmäksi aikaa ja opiskelinkin siellä. Tulin takaisin Suomeen loppuvuodesta 2021.
Jo vuonna 2019 Krogius debytoi MM-tasolla Lontoossa sijoittuen S5-luokan 50 metrin perhosuinnissa 18:nneksi. Vuoden 2022 alussa hän haki ja sai Paralympiarahastosta stipendin tulevia kilpailu- ja harjoituskuluja varten.
Vuoden mittaan ennätysvauhdissa ollut urheilija kilpaili kesällä uransa toisissa MM-kilpailuissa Madeiralla, missä syntyi uusi S5-luokan Suomen ennätys 200 metrin vapaauinnissa.
Oman treenaamisensa ja kisaamisensa ohella Krogius on myös valmentanut oman seuransa Järvenpään Uintiklubin parauimareita sekä DUV i Mellersta Nyland -yhdistyksen erityisuimareita.
– Uinnissa urani päätavoite on päästä kilpailemaan paralympialaisissa. Seuraavat kesäparalympialaiset ovat Pariisissa 2024 ja teen kaikkeni, että olen siellä mukana.
Auta antamaan suomalaisille paraurheilijoille sekä erityistä tukea tarvitseville harrastajille lisää mahdollisuuksia liikkua, urheilla ja kilpailla.
Lue lisää:
Uimari Henrik Krogius haluaa paralympialaisiin ja lisää näkyvyyttä lyhytkasvuisten urheilulle
Sitran asiantuntija: Paralympiarahasto lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa