Alppihiihtäjä Santeri Kiiveri otti 21-vuotiaana keväällä 2022 sensaatiomaisesti paikkansa lajinsa huipulla Pekingin talviparalympialaisissa. Katso Suomen uusimman paralympiavoittajan mietteet kisoista, jotka toivat ensimmäiset kaksi alppihiihdon paralympiamitalia niin nuorelle urheilijalle kuin historiallisesti koko Suomelle.
Santeri Kiiveri on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt tehdä suomalaista urheiluhistoriaa jo useampaan otteeseen. Ensimmäisiin kansainvälisiin para-alppihiihtokisoihinsa jo 12-vuotiaana osallistunut lappeenrantalainen nousi ensimmäiseksi 2000-luvulla syntyneeksi suomalaisurheilijaksi olympialaisissa tai paralympialaisissa Pyeongchangissa vuonna 2018.
Nuori urheilija antoi myrskyvaroituksen jo tuolloin, kun ylsi heti ensimmäisissä paralympialaisissaan liikuntavammaisten pystylaskijoiden neljänneksi pujottelussa, ja laski pistesijoille (kuudenneksi) myös superyhdistetyssä. Itsevarmasti hän ilmoitti kilpailevansa neljän vuoden päästä mitaleista kaikissa alppilajeissa. Seuraavalla talvikaudella hän voitti pujottelun maailmancupin kokonaiskilpailun.
Pyeongchangin jälkeisiin neljään vuoteen ehti Kiiverin uralla mahtua niin ylä- kuin alamäkiäkin, ja terveysongelmat haittasivat suoriutumista vielä Lillehammerin MM-kilpailuissa paralympiavuoden 2022 alussa.
Muutamaa kuukautta Pekingin paralympialaisia aiemmin Kiiveri oli kuitenkin laskenut jo palkintopallille suurpujottelussa Åren maailmancupissa ja varmistanut kauden pujottelucupin kokonaiskilpailun kolmossijan. Mitalimahdollisuudet Pekingissä tiedettiin todellisiksi.
Kun urheilija kevättalvella nousi kilparinteeseen toisissa paralympialaisissaan, oli Suomesta siihen mennessä ollut paralympialaisissa mukana Kiiveri mukaan lukien yhteensä 11 alppihiihtäjää. Yhtään paralympiamitalia suomalaislaskijat eivät olleet vielä voittaneet.
Suomalaista lajihistoriaa
Santeri Kiiverillä on Erbin pareesi eli synnynnäinen olkahermopunosvaurio, jonka myötä hänen oikea kätensä on lähes toimintakyvytön. Hänen vammaluokituksensa on lievimmästä päästä liikuntavammaisten pystylaskijoiden joukossa.
Para-alppihiihdossa kaikki pystylaskijat kilpailevat samassa sarjassa ja saavat tasoituskertoimen sen mukaan, miten paljon heidän vammansa vaikuttaa laskemiseen. Kiiverin paraatilajeja ovat tekniikkalajit pujottelu ja suurpujottelu, mutta Pekingin paralympialaisissa hän urakoi koko para-alppihiihdon lajikirjon: syöksylaskun, super-G:n, alppiyhdistetyn, suurpujottelun ja pujottelun.
Heti ensimmäisessä kisassaan, sivulajissaan syöksylaskussa, urheilija pystyi aurinkoisessa Pekingissä pistämään parastaan ja ylsi lupaavasti pistesijoille kahdeksanneksi.
Laskettuaan välissä yhdeksänneksi super-G:ssä Kiiveri räjäytti ensimmäisen potin: miehestä tuli ensimmäinen suomalainen alppihiihdon paralympiamitalisti, kun sijoitus vauhtia ja tekniikkaa (super-G ja pujottelu) yhdistävän alppiyhdistetyn kisan jälkeen oli toinen ja hopeinen mitali varma.
Tätä jo itsessään historiallista hopeamitalia ehdittiin kotimaassa juhlia kolme päivää, kunnes Kiiveri sinetöi paikkansa suomalaisurheilun historiankirjoissa vielä lujemmin: 10. maaliskuuta 2022 hänestä tuli tasaisessa kilpailuissa ja kilpailijoille tasaisissa olosuhteissa voittamansa suurpujottelun kultamitalin myötä ensimmäinen suomalainen alppihiihdon paralympiavoittaja.
Vaikka paralympialaiset lopulta päättyivät Kiiverin osalta ulosajoon menestyskisoissa viimeiseksi jääneessä omassa vahvuuslajissa pujottelussa, ei se himmentänyt urheilutaivaalle syttynyttä tähteä vähääkään.
”Turhaan ei kannata stressata” – Itseluottamuksella on urheilussa valtava rooli, ja niin oli myös Kiiverin läpimurtokisoissa
Suomen paralympiahistorian tuorein voittaja palasi läpimurtokisojensa tunnelmiin Suomen Pekingin ja Tokion paralympiajoukkueiden kokoontuessa juhlimaan menestystään Paralympiajatkoille keväällä 2022.
Katso nuoren huippu-urheilutähden ajatukset Pekingin voittolaskusta ja mietteet mitaleihin johtaneista neljästä vuodesta kaksien paralympialaisten välillä:
Katso koko Paralympiajatkot 2022 -taltiointi (tekstittämätön tallenne)
Uusille suomalaislaskijoille löytyy tilaa
Para-alppihiihdon kansainväliseen kärkeen Santeri Kiiverin rinnalle kurottelee Suomesta tällä hetkellä vain kaksi muuta urheilijaa: lupaava nuori kelkkalaskija Nette Kiviranta sekä Kiiverin kanssa Pekingin paralympialaisissa edustanut kelkkalaskija Maiju Laurila.
Alppihiihto on talviparalympialaji liikunta- ja näkövammaisille urheilijoille, Special Olympics -laji kehitysvammaisille urheilijoille sekä MM-kisalaji elinsiirron saaneille urheilijoille. Kehitysvammaisten alppihiihdossa on tarjolla myös kansainvälisen VIRTUS-järjestön (entinen INAS) kilpailuja.
Para-alppihiihdossa yhdellä suksella laskevilla liikuntavammaisilla pystylaskijoilla on apunaan tukisauvat tai he laskevat lajiin suunnitelluilla proteeseilla. Liikuntavammaiset kelkkalaskijat laskevat omien mittojensa mukaan valmistetuilla alppihiihtokelkoilla ja käyttävät tukisauvoja. Näkövammaisilla laskijoilla on apunaan edessä laskeva opaslaskija.
Para-alppihiihdosta Suomessa vastaa Ski Sport Finland. Lajin apuvälineitä on saatavilla useista hiihtokeskuksista ympäri Suomea, lisätietoa saa Välineet.fi-sivustolta. Harrastuspaikkaa voi hakea Paralympiakomitean ylläpitämässä Löydä oma seura -palvelussa.
Lue lisää para-alppihiihdosta lajina
Kuva: Harri Kapustamäki
Suomen Paralympiakomitea tekee työtä sen eteen, että suomalaisia alppihiihtäjiä nähdään paralympialaisissa tulevaisuudessakin. Jotta lisää nuoria lahjakkuuksia löytyy, on avattava enemmän yhdenvertaisia, esteettömiä harrastusmahdollisuuksia ja autettava kilpaurheilijan uralle pyrkiviä vammaisia sekä liikuntaan tukea tarvitsevia henkilöitä matkan varrella myös taloudellisesti. Tähän työhön voit sinäkin osallistua lahjoittamalla Paralympiarahastoon.