Lahjoittamalla Paralympiarahastoon voit vaikuttaa siihen, että yhä useampi vammainen, elinsiirron saanut tai liikuntaan tukea tarvitseva suomalainen saa mahdollisuuksia liikkua, urheilla ja kilpailla. Lähestyvän joulun kunniaksi esittelemme muutamia niistä urheilijoista, jotka kuluvan vuoden aikana ovat jo saaneet tukea Paralympiarahastosta.
Paralympiarahastoon kerätyistä lahjoituksista pystyttiin vuoden 2022 alussa jakamaan yhteensä 25 000 € Para-stipendeinä 68 urheilijalle.
Stipendin saaneiden joukossa on pöytätenniksen tulevaisuuden tähti Aaro Mäkelä.
Espoolainen Mäkelä harrasti lapsena yleisurheilua, mutta sen parista ei oikein löytynyt sopivaa lajia. Syksyllä 2015 hän kävi perheensä kanssa Tampereella Apuvälinemessuilla, jonka yhteydessä järjestettiin Liikuntamaa – messutapahtuma, jossa pääsee kokeilemaan paraurheilun eri lajeja, apuvälineitä ja sovelluksia.
– Olin joskus kokeillut pöytätennistä perheen kanssa, mutta silloin pallo lenteli pois pöydältä ja sitä sai olla koko ajan hakemassa jostain, Mäkelä on muistellut.
Liikuntamaan pöytätennispisteellä toisella puolen pöytää oli palloja jatkuvalla syötöllä tarjoileva robotti. Siellä Mäkelä sai kunnon tuntuman lajiin. Hän innostui ja hakeutui kotikaupunkinsa pöytätennisseuran PT Espoon harjoituksiin. Pari vuotta myöhemmin hän oli jo valmis aloittamaan tavoitteellisen harjoittelun ja kilpailemisen.
Mäkelä pelaa liikuntavammaisten pystypelaajien luokassa 6. Hänellä on CP-vamma, jonka myötä jalkojen liikkuvuus on heikkoa ja oikea käsi on jäykkä. Muita oman vammaluokan pelaajia ei Suomesta juurikaan löydy, ja parapöytätennisturnauksia on vähän. Vammattomien turnauksiin osallistuminen on parapelaajille kuitenkin avointa, ja Mäkelä onkin kerännyt valtaosan pelikokemuksestaan pelaamalla vammattomia pelaajia vastaan.
Espoon Leppävaarassa lukion urheilulinjaa käyvä Mäkelä harjoittelee Helsingissä Ruskeasuon palloiluhallilla ja Espoossa Tuulimäen väestönsuojassa. Hän on mukana pöytätenniksen paramaajoukkueessa, ja on treenannut Suomen Paralympiakomitean koordinoimassa nuorten paralympiaryhmä Tulevaisuuden tähdissä viimeisen kolmen vuoden ajan.
Paluu kansainvälisiin turnauksiin
Mäkelä otteli kansainvälisessä turnauksessa jo muun muassa vuonna 2019 Suomessa järjestetyissä European Para Youth Games eli EPYG-monilajikisoissa, joissa sijoittui kolmanneksi. Sen jälkeen alkoi kuitenkin koronaviruspandemia, joka on hidastanut monen nuoren urheilijan urakehitystä.
Vielä koronaa enemmän Mäkelän urakehitystä ovat kuitenkin hidastaneet selän rasitusmurtumat, ensin syksyllä 2019 ja toisen kerran 2021. Niiden ja pandemian vuoksi hän ei päässyt osallistumaan kansainvälisiin turnauksiin yli kahteen vuoteen.
Siitä huolimatta Mäkelä nappasi keväällä Espanjan Costa Bravassa ensimmäisen otteluvoittonsa aikuisten sarjassa. Vuosi 2022 onkin toiminut eräänlaisena uudelleenkäynnistyksenä uralle, ja päästäkseen kiertämään taas kansainvälisiä turnauksia Mäkelä haki ja sai Paralympiarahastosta stipendin.
Kevään Espanjan turnauksen lisäksi Aaro kuului Suomen nuorten joukkueeseen kesällä toistamiseen kotimaassa järjestetyissä EPYG-kilpailuissa, joissa saldoksi tuli pronssimitalit sekä kaksinpelissä että joukkuekilpailussa yhdessä islantilaisen Bjorgvin Ingi Ólafssonin kanssa.
Tämän lisäksi hän on päässyt pelaamaan vuoden aikana muun muassa ITTF SQY French Para Open -turnauksessa Ranskassa ja syksyllä toistamiseen Suomen Pajulahdessa ITTF Finland Para Openissa.
Pitkän aikavälin tavoitteena Aaro Mäkelällä on paralympialaiset. Vuoden 2024 Pariisin kesäparalympialaisiin on aikaa alle kaksi vuotta, mutta tarvittaessa kärsivällisyyttä on odottaa vuoden 2028 Los Angelesin kisoihinkin.
Auta antamaan suomalaisille paraurheilijoille sekä erityistä tukea tarvitseville harrastajille lisää mahdollisuuksia liikkua, urheilla ja kilpailla.
Urheilija, hae nyt Para-stipendiä vuodelle 2023!
Lue lisää:
Pajulahden European Para Youth Games on Aaro Mäkelälle etappi matkalla parapöytätenniksen huipulle
Vuoden 2022 Para-stipendit 68 urheilijalle
Sitran asiantuntija: Paralympiarahasto lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa