Maailman arvokkain pelipaita

Lahjoittamalla Paralympiarahastoon voit vaikuttaa siihen, että yhä useampi vammainen, elinsiirron saanut tai liikuntaan tukea tarvitseva suomalainen saa mahdollisuuksia liikkua, urheilla ja kilpailla. Lähestyvän joulun kunniaksi esittelemme muutamia niistä urheilijoista, jotka kuluvan vuoden aikana ovat jo saaneet tukea Paralympiarahastosta.

Paralympiarahastoon kerätyistä lahjoituksista pystyttiin vuoden 2022 alussa jakamaan yhteensä 25 000 € Para-stipendeinä 68 urheilijalle.

Stipendin saaneiden joukossa on koripalloilijana tunnettu Henri Kössö.

9-vuotiaasta saakka pyörätuolikoripalloa pelannut Kössö on edustanut Suomea päälajissaan jo kaksissa nuorten paraurheilijoiden European Para Youth Games eli EPYG-monilajikisoissa.

Kotimaassa 17-vuotias edustaa Tapiolan Honkaa, mutta Suomessa pyörätuolikoripallo on varsin pieni laji, eikä varsinkaan omanikäisiä nuoria pelaajia ole paljoa. Kössö tähtääkin lukion jälkeen ulkomaille opiskelemaan, jotta saa samalla laajempia pelimahdollisuuksia.

Espoolainen nähtiin kesällä 2022 EPYG-kisoissa myös ensimmäisessä kansainvälisessä keihäskisassaan, missä lajin treenaamisen reilua puolta vuotta aiemmin aloittanut nuori nappasi saman tien hopeaa alle 20-vuotiaiden miesten F34-luokassa.

Koripallon ja keihäänheiton lisäksi monipuolinen urheilija harrastaa myös uintia ja sulkapalloa. Talvilajina Kössö on muutaman viime vuoden aikana kiinnostunut hiihdosta.

– Innostukseni kelkkahiihtoon syttyi, kun isä rakensi minulle oman hiihtokelkan, ettei hiihtämään lähteminen ole lainavälineen saatavuudesta riippuvaista. Hiihto on hyvä laji talvella, sillä muuten ei voi ulkona oikein liikkua haastavissa talviolosuhteissa, huonosti auratuilla teillä. Kelkkahiihto on käsille erilaista liikuntaa kuin pyörätuolin kelaaminen, Kössö kertoi viime vuodenvaihteessa.

Vuosien 2021–22 aikana hän on ehtinyt osallistua Pakilan Vedon edustajana jo Para Hiihto Cup -kisoihin, ja alkuvuodesta 2022 hänelle myönnettiin Paralympiarahastosta stipendi uusien, kehittyneemmän tason hiihtovälineiden hankintaan.

Myös uuteen hiihtokelkkaan tuli Kössön isän hitsaama runko, johon kiinnitettiin Metropolia ammattikorkeakoulun apuvälineteknikoiden Henrin 3D-mallista valama istuin ja polvituet. Hiihtokelkkaan sopivat sukset ja kestävät sauvat ostettiin urheiluliikkeistä.

Englannista hankittiin puolestaan hyvät vyöt, joilla Henri pysyy kelkassa tiukemmin ja pystyy siten hallitsemaan kelkkaa paremmin vartalon liikkeellä. Samat vyöt sopivat myös pelipyörätuoliin tai vaikka jääkiekkokelkkaan, jos uuden lajin innostus sattuisi taas iskemään.

Vaikka Kössöt käyttivät ammattimaisempien hiihtovälineiden kanssa paljon aikaa itse tekemiseen ja edullisten osien etsimiseen ja hankintaan, tuli Para-stipendi tarpeeseen, sillä vuoden 2022 aikana oli hankittava pituutta kasvaneelle Henrille myös uusi yli 8000 euron arvoinen pelipyörätuoli koripalloon.

Nyt eivät riittämättömät välineet ole esteenä tavoitteellisen nuoren etenemiselle urheilussa.

 

Auta antamaan suomalaisille paraurheilijoille sekä erityistä tukea tarvitseville harrastajille lisää mahdollisuuksia liikkua, urheilla ja kilpailla.

Lahjoita Paralympiarahastoon

 

Urheilija, hae nyt Para-stipendiä vuodelle 2023!

 

Lue lisää:

EPYG 2022: Santeri Karvo valmentajineen houkutteli Henri Kössön heittämään myös keihästä – Nuorilla on tärkeä rooli Suomen pyörätuolikoripallojoukkueessa

WeThe15-urheilijat – Henri Kössön tulevaisuudessa siintää ammattilaisura koripalloilijana

Vuoden 2022 Para-stipendit 68 urheilijalle

Sitran asiantuntija: Paralympiarahasto lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa

Yritys, etsitkö vastuullisuusohjelmaasi sosiaalisen vastuun tekoja, tai jouluksi aineettomia lahjavaihtoehtoja?