Lahjoittamalla Paralympiarahastoon voit vaikuttaa siihen, että yhä useampi vammainen, elinsiirron saanut tai liikuntaan tukea tarvitseva suomalainen saa mahdollisuuksia liikkua, urheilla ja kilpailla. Lähestyvän joulun kunniaksi esittelemme muutamia niistä urheilijoista, jotka kuluvan vuoden aikana ovat jo saaneet tukea Paralympiarahastosta.
Paralympiarahastoon kerätyistä lahjoituksista pystyttiin vuoden 2022 alussa jakamaan yhteensä 25 000 € Para-stipendeinä 68 urheilijalle.
Joulun alla esiteltyjen, stipendiaattien joukossa olevien urheilijoiden sarjan päättää kokenut keihäsmies Jani Tissari.
Hankasalmelainen Tissari, 41, voitti viime vuosikymmenen aikana kuusi arvokilpailumitalia – kolme hopeaa ja kolme pronssia – kehitysvammaisten urheilijoiden VIRTUS-järjestön (silloinen INAS) kilpailuista.
VIRTUS on toinen suurista kehitysvammaisten urheilujärjestöistä. Siinä missä Special Olympicsissa painotus on enemmän kaikkien kehitysvammaisten urheilijoiden yhtäläisissä mahdollisuuksissa kilpailla ja tavoitella mitaleita, on VIRTUS huippu-urheilupainotteisempi, ja sen kautta urheilijat voivat yltää aina paralympialaisiin saakka.
Tissarin edellinen mitali on pronssi maailmankisoista Australiasta vuodelta 2019. Kesän 2021 MM-kilpailuista Puolassa Tissarin tuliaisina oli kuudes sija.
– Olin ajatellut jo lopettaa kansainvälisen urani, kun tuntui etteivät paikat enää kestä, mutta nyt olen saanut pudotettua painoa kolmisenkymmentä kiloa alaspäin viime vuoden 115 kilosta noin 85:een. Nyt tuntuu, että voin jatkaa vielä ensi vuoden maailmankisoihin Ranskaan asti, Tissari kertoi kesällä.
Suurin syy enemmän huomiota ruokavalioonsa kiinnittäneen ja kuntosalilla rehkineen Tissarin painonpudotukseen on ollut uusvanhan harrastuksen aloittaminen.
– Minua pyydettiin mukaan Hankasalmen Hangan 5-divisioonan salibandyjoukkueeseen. En ollut koskenut kymmeneen vuoteen mailaan, mutta lähdin mukaan. Se on tuonut ison muutoksen.
Alkuvuodesta 2022 Tissari haki ja sai Paralympiarahastosta stipendin osallistuakseen VIRTUS-järjestön Euroopan mestaruuskilpailuihin Puolan Krakovassa.
Ennen kisoja Tissarin kauden kärkitulos keihäässä oli Hankasalmella 13. kesäkuuta heitetty 40,45. Hänen nimissään oleva kehitysvammaisten F20-luokan Suomen ennätys 47,23 syntyi Pihtiputaalla 12 vuotta aiemmin.
EM-kisoissa Tissari voitti lopulta kaksi pronssimitalia. Hän ylsi kolmanneksi niin keihäänheitossa kuin sivulajissaan kiekonheitossakin.
Keihäässä pronssi irtosi kauden parhaalla tuloksella 41,60. Kirkkaimmille mitaleille ei ollut asiaa, sillä Italian Luigi Casadei voitti tuloksella 53,46 ja Puolan Piotr Rydzkowski oli kakkonen tuloksella 52,29. Kiekossa Tissari heitti lukemat 26,73
– Neljä suht hyvää heittoa. Olotila on ihan hyvä. Ei tarvitse tulla tyhjin käsin kotiin. Kanssakilpailijat on kyllä tosi reilua porukkaa, Tissari totesi jälkikäteen keihäskisasta.
Kiekossa Tissari kilpailee harvemmin ja on heittänyt parhaimmillaan 27,12 metriä, joten myös kiekkokisaa voi pitää Krakovassa onnistumisena.
– Kisa meni vähän tekniikkaa korjatessa. Uuteen kiekkoon oli myös totuttelemista. Mitali on kuitenkin mahtava asia, ensimmäinen arvokisamitali kiekossa omalla uralla, Tissari iloitsi.
Palattuaan menestyksekkäästi yleisurheilukentille kokenut heittäjä tähtää nyt myös ensi vuoden kesäkuussa Ranskassa käytäviin VIRTUS-järjestön maailmankisoihin.
Auta antamaan suomalaisille paraurheilijoille sekä erityistä tukea tarvitseville harrastajille lisää mahdollisuuksia liikkua, urheilla ja kilpailla.
Urheilija, hae nyt Para-stipendiä vuodelle 2023!
Lue lisää:
Jani Tissarille kaksi pronssia kehitysvammaisten EM-kilpailujen heittolajeista
Vuoden 2022 Para-stipendit 68 urheilijalle
Sitran asiantuntija: Paralympiarahasto lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa