Lahjoittamalla Paralympiarahastoon voit vaikuttaa siihen, että yhä useampi vammainen, elinsiirron saanut tai liikuntaan tukea tarvitseva suomalainen saa mahdollisuuksia liikkua, urheilla ja kilpailla. Lähestyvän joulun kunniaksi esittelemme muutamia niistä urheilijoista, jotka kuluvan vuoden aikana ovat jo saaneet tukea Paralympiarahastosta.
Paralympiarahastoon kerätyistä lahjoituksista pystyttiin vuoden 2022 alussa jakamaan yhteensä 25 000 € Para-stipendeinä 68 urheilijalle.
Stipendin saaneiden joukossa on Espoosta kovaa vauhtia maailmalle ponnistava alppihiihtäjä Nette Kiviranta.
Kiviranta oli juuri voittanut nuorten SM-pronssia vammattomien urheilijoiden kilpailuissa Tahkolla, kun alaraajahalvaantui paluumatkan autokolarissa keväällä 2018.
Hänen toivuttuaan onnettomuudesta Kivirannan perhe ja ystävät saivat tämän houkuteltua takaisin rinteeseen laskettelukelkan suksen päälle. Pian Nette olikin jo Ranskassa kelkkaostoksilla, ja uusi, tähän mennessä jo erittäin lupaavaksi osoittautunut para-alppihiihtäjän ura alkoi kehittyä.
Vuonna 2021 Kiviranta valittiin mukaan treenaamaan nuorten paralympiaryhmä Tulevaisuuden tähtiin, ja saman vuoden lopulla hän haki Itävallasta kilpailuluokituksen ja pääsi kisaamaan ensimmäiset para-alppihiihtokilpailunsa.
– Suuri merkitys oli sillä, että pääsin melkein heti vammautumiseni jälkeen mukaan nuorten paralympiaryhmään. Jos minut olisi silloin jätetty tyhjän päälle, en varmaan tietäisi vielä mitään siitä, miten urheilun jatkaminen onnistuisi, miten kannattaisi treenata ja miten pääsisin uralla eteenpäin, kertoi Kiviranta tänä syksynä Paralympiakomitean kumppaniverkosolle.
Matkalla Milano–Cortinaan 2026
Vasta omaa tuki- ja yhteistyökumppaniverkostoaan kilpaurheilun mahdollistamiseksi rakentamaan alkanut tulevaisuuden tähti sai alkuvuodesta Paralympiarahastosta stipendin sekä Lapissa tapahtuvan kotimaan harjoittelun matkakuluihin että alppihiihtouran kansainvälisiin harjoitus- ja kilpailukuluihin.
Vuoden 2022 alussa hän suoritti niin para-alppihiihdon kuin aikuisten ikäluokan arvokisadebyyttinsä MM-kisoissa Norjan Lillehammerissa. Tuloksena ensikertalaisella oli sensaatiomaisesti MM-hopea kelkkapujottelussa.
Lähellä oli jo paikka myös saman kevään Pekingin talviparalympialaisiin, mutta Kansainvälisen Paralympiakomitea IPC:n vaatimus vähintään kahden kauden kilpailulisenssistä ei vielä täyttynyt ja esti siten valinnan Suomen paralympiajoukkueeseen.
Nyt joulukuun alun Paralympiagaalassa myös edistyneille nuorille paraurehilijoille myönnettävällä JYSK-stipendillä palkittu Kiviranta kertoo, että oma suoritus Pekingissä olisi ollut kiva nähdä, mutta paralympialaiset olisivat olleet kirsikka kakun päälle muuten jo vauhdikkaalla ja hienolla avauskaudella.
– Äkkiä tapahtui paljon, ja vaikka koko ajan tiesin, että paralympialaiset olivat tulossa ja niihin oli mahdollisuuksia, ehkä sitten kisoja seuratessa eniten tuntui vielä tyhjyys, kun olin sen kolmen viikon jakson jo kalenterista varannut. Hyvältä tuntui kuitenkin seurata vuosia tuntemani lajitoverin Santeri Kiiverin voittoa kisoissa.
Vahvana suuntana 21-vuotiaalla Kivirannalla ovatkin nyt seuraavat, vuonna 2026 Italian Milanossa ja Cortinassa järjestettävät talviparalympialaiset.
Etappina paralympiamatkallaan Kiviranta on päässyt juuri alkaneella kaudella aloittamaan kilpailemisen maailmancupissa, jonka ensimmäisessä kilpailussa nappasi heti taas hopeaa pujottelussa ja lisäksi pronssia kaikkien aikojen ensimmäisessä suurpujottelukisassaan Sveitsin St. Moritzissa.
Auta antamaan suomalaisille paraurheilijoille sekä erityistä tukea tarvitseville harrastajille lisää mahdollisuuksia liikkua, urheilla ja kilpailla.
Urheilija, hae nyt Para-stipendiä vuodelle 2023!
Kuva: Luc Percival, WPSS
Lue lisää:
Suur-Hamarille kultaa ja Kivirannalle hopeaa lumilajien MM-kisoista
Yritys osana paraperhettä -tilaisuus kokosi Paralympiakomitean kumppanit yhteen
Nuorten paralympiaryhmään 25 urheilijaa vuodelle 2021
Vuoden 2022 Para-stipendit 68 urheilijalle
Sitran asiantuntija: Paralympiarahasto lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa